Пенсионерката Айше от Шумен затри мъжа си от луда ревност

петък, август 02, 2013 |

Какво кара жените да убиват? Нежен ли е нежният пол и когато отнема живот? Повтарят ли се и днес историите за коварни отровителки, черни вдовици и отчаяни майки, които в лудостта си убиват децата си?
Това са част от въпросите, чиито отговори “Труд” ще търси в поредицата “Жени убийци”. Историите, които ще ви представим, не са просто разкази за тежки съдби и злощастни обстоятелства. Героините в някои от тях ще ви изумят с жестокостта си и престъпната си упоритост. 
"Фикрет толкова я обичаше, а тя го уби... Една лоша дума не е казал за нея, не се е оплакал, че го бие и тормози. Той беше едър, здрав мъж, чудо е, че женска ръка успя да го умъртви." Това разказват близки на семейството на Фикрет и Айше Мехмедови от Шумен. Сега той е в гроба, а тя е в затвора.
Преди две години жилището им на ул. "Северна" в града стана арена на кървава разпра и до днес съседите се чудят на женското безумие. Окръжният съд в Шумен прати 60-годишната пенсионерка по болест Айше за 8 години зад решетките и сега тя е в затвора в Сливен. Дори магистрати, навикнали на всякакви драматични казуси, бяха шокирани от деянието , продиктувано от патологична женска ревност.
43 години съмнения
Фикрет и Айше се взели по любов, родила им се дъщеря*, но незнайно защо съпругата непрекъснато подозирала мъжа си, че в живота му има и други жени. Първо двамата работели в тютюневия комбинат в Шумен, а после съпругът станал автобусен шофьор в "Пътнически автотранспорт".
 Властната Айше обаче се съмнявала, че той изневерява с кондукторките. Не веднъж ходела направо в службата и вдигала луди скандали. Една от проверителките, която дръзнала да защитава Фикрет, станала обект на люти закани и дори се наложило да търси полицейска помощ, за да не пострада от гнева на Айше.
Въпреки че му предстояло пенсиониране, Фикрет решил да напусне, за да угоди на жена си. Станал таксиметров шофьор във фирма "Елфи", със зет си Бедри карали една кола. Това обаче не сложило край на подозренията на Айше. Тя непрекъснато търсела начини да проверява какви поръчки поема съпругът .
Терзаела се от мисълта какви жени се качват в колата му и дали не завързва лесни извънбрачни връзки. По цял ден стояла сама у дома, защото била пенсионерка с язва и диабет, и изпадала в депресивни състояния, които опитвала да преодолява с медикаменти. Имала и склонност към алкохола.
Бой през вечер
"Може да е невероятно, но почти всяка вечер тя го налагаше, а той крещеше "не ме удряй" на турски", обясняват съседи, които ставали неволни свидетели на шумните скандали на четвъртия етаж в панелния блок.
 Пред комшиите обаче хитрата Айше обяснявала, че се карат, защото мъжът пуши у дома, а тя не одобрява това. Кроткият Фикрет избягвал да говори за проблемите дори със сестра си, която живее в съседния блок.
И до ден днешен жената не може да се начуди защо брат не е поискал развод със съпругата тиранин. Обяснява си мълчанието му с голямата му обич и мюсюлманските порядки да не се говори срещу семейството.
Съседите обаче имат друга версия - най-вероятно Айше била взела страха на Фикрет и затова мъжът канара не смеел да се оплаче. 
Внукът Айхан (21 г.) често гостувал при баба си и дядо си и ставал свидетел на юмручните схватки, в които най-вече Айше налагала мъжа си. Според момчето бабата правела скандалите "за неща отпреди 20 години" и след тях дядо Фикрет отивал в жилището на дъщеря си в центъра на Шумен, докато отмине бурята.
На фаталния 9 юни 2011 г. пак внукът бил на гости в къщата на фамилията, раздирана от ревност. Вечеряли, Айхан си тръгнал към 20 часа и ги оставил уж спокойни на масата. След него обаче Фикрет и Айше се скарали жестоко. И двамата били пили ракия и бира. Започнали да се гонят из жилището. Съседите чували удари от падащи предмети, докато съпрузите се замеряли с чаши и саксии.
Нож в сърцето
Фикрет успял да избяга в хола и да се обади на дъщеря си по телефона. Казал веднага да идва, за да го спаси. Разговорът продължил десетина секунди, докато Айше отново го докопала. Този път съпругата му била въоръжена с остър кухненски нож. Забила го право в сърцето му, а Фикрет успял да изкрещи само веднъж от ужас. Още първият удар предизвикал фатално прекъсване на кръвоснабдяването и за 30 секунди мъжът загубил съзнание. 
Според патолози на 10-ата минута Фикрет вече е бил мъртъв. При толкова точен удар смъртта му е била неизбежна, сочат експерти. Според д-р Вилиям Доков от катедра "Съдебна медицина" във Варна "дори нарочно да е искал човек, трудно би уцелил аортата".
Сякаш невидима сила е водила ръката на ревнивката към невярното сърце.
След убийството Айше се опитала да заличи следите си - измила ножа, почистила раните на мъжа си, изтъркала кръвта от жилището и изчистила петната по себе си.
 Сресана и с мокра пижама отишла при съседката Теодора Василева. "Ела да видиш какво стана с батко ти. Викай бърза помощ", крещяла Айше. През това време в апартамента пристигнала дъщерята, извикана на помощ от баща си минути преди той да издъхне, но разбрала, че вече е твърде късно. Фикрет лежал бездиханен на пода в хола, а лекарите само констатирали смъртта му.
Пред пристигналите полицаи съпругата настоявала, че мъжът е бил покосен от инфаркт. Кървава дреха в пералнята обаче говорела съвсем друго. Двете прободни рани в сърцето - също. Тогава взела да се вайка, че някой го е убил, но тя не помни нищо.
А дали не е
изневерявал?
До днес дъщерята на Айше не смее да я обвинява. "Щом се е съмнявала, че изневерява, може би е имало защо", разсъждава младата жена. Погребала татко си, а сега на всеки 2-3 месеца ходи в затвора в Сливен, за да вижда майка си.
Болнавата затворничка си запълвала времето с учене. Била завършила само основното си образование, а зад решетките учи за средно. Плетяла и шиела, за да минават по-бързо дните. Според дъщерята майка едва ли е искала да убие. Айше често припадала и не помнела какво се е случило. Най-вероятно всичко е станало в миг на умопомрачение, опитва да я оневини дъщерята. 
Съдия Румяна Райкова обаче приема убийството на Фикрет за умишлено и се мотивира, че "замахвайки с кухненския нож подсъдимата е знаела, че ще го прободе дълбоко, и насочвайки го в сърдечната област е искала да го лиши от живот".
 През септември 2012 г. Айше направи пълни самопризнания, призна вината си и пожела делото да се гледа по съкратена процедура без разпит на свидетели. Затова съдът беше задължен да произнесе по-ниска присъда и Айше Мехмедова получи само 8 години затвор за убийството на мъжа си. 
Близките на Фикрет до днес негодуват от ниската присъда: "Осем години затвор са нищо!", но се успокояват, че "Бог ще я накаже по-сурово". А домът на Фикрет и Айше пустее заключен.
Trud.bg