Мюсюлмани и православни заедно на ифтар

петък, август 10, 2012 |

Мюсюлмани и православни заедно на ифтар

© Областна администрация Видин  
Празнична вечеря (ифтар), посветена на мюсюлманския празник Рамазан Байрам, се състоя във видинската джамия. По покана на районния мюфтия Неджати А. Али официални гости бяха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, архимандрит Поликарп, председател на катедрален храм „Свети Великомъченик Димитър Солунски", заместник-областният управител на област Видин Елка Георгиева, Борислава Борисова, заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика в община Видин, Добромир Дилов, заместник-кмет по устройство на територията в община Видин, Росен Младенов, заместник-кмет на община Белоградчик и Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей - гр. Видин.
Заместник-областният поздрави от името на областния управител на област Видин инж. Цветан Асенов всички мюсолмани и жители във Видинска област с празника Рамазан Байрам. Тя пожела всички религиозни общности да живеят в мир и разбирателство. Гостите разгледаха обновената сграда на бившата библиотека на Осман Пазвантоглу, която е част от религиозния комплекс.
Празникът Рамазан Байрам се отбелязва от 624 година насам. И до днес се запазва традицията, през целият месец мюсюлманите да постят през деня - от зазоряване до залез слънце (ифтара), като в продължение на 17 часа не се хранят и не пият.

Дарик Враца 



0 коментара:

Публикуване на коментар