Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски

сряда, октомври 02, 2013 |

Парламентът отхвърли вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Гласуваха 217 народни представители, от които 86 бяха „за”, 111 – „против”, а 20 се въздържаха.
Очевидно вотът имаше други цели, а не същностен дебат. Това каза премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в парламента след отхвърления вот на недоверие към правителството. Не е неочакван резултатът от вота на недоверие. Очаквах такъв резултат. Още повече – измежду аргументите за вота, аз не открих нито един сериозен. Очевидно вотът имаше други цели, а не същностен дебат по политиката в областта на инвестиционното проектиране. Ако вие откриете един сериозен аргумент, съм готов и с вас да дискутирам. 
На въпрос дали не го притеснява това, че кворума в парламента зависи от „Атака” Орешарски заяви: „Нищо не ме притеснява”. 
Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че продължават да работят. 
Истинските мотиви за вота на недоверие са делегитимацията на парламента. Това каза председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в обяснение за отрицателен вот при гласуването на вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. „Гласувах против, поради три основни съображения. Първо, в мотивите и поведението на ГЕРБ пролича едно разбиране за това каква е работата на опозицията, което не разбирам. Цитирам лидера на ГЕРБ – работата на опозицията е да пречи на работата на парламента и на правителството. Истинските мотиви нямат нищо общо с функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране. Истинските мотиви са делегитимацията на парламента”, посочи Станишев.
„Само неуважението към институциите дава сила на тази парламентарна група. Имаме нужда от опозиция и тя трябва да бъде подкрепена, за да бъде работеща и да има смисъл. ГЕРБ трябва да работи като конструктивна опозиция. Моето гласуване „против” е косвена подкрепа за конструктивната опозиция”, заяви Сергей Станишев.
С цялото си поведение ГЕРБ казват – как си позволихте да ни вземете властта. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан след гласувания вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. „ДПС гласува против вота на недоверие, не само, защото подкрепя кабинета и неговата програма, а защото този вот на недоверие с мотивите, които е внесен, с процедурата, по която се движеше парламентарната опозиция, всъщност отбеляза падението не на парламентаризма, а падението на една парламентарна опозиция. Трите възхитителни победи, които отбеляза ГЕРБ през миналата седмица с трите провалени заседания са победа на деструкцията. Това не може да се уважава”, заяви Местан. 
„С цялото си поведение ГЕРБ казват – защо ни взехте властта, как си позволихте да ни вземете властта. Нито БСП, нито ДПС, нито „Атака”, нито която и да е друга сила взе властта на ГЕРБ. Властта на ГЕРБ беше отнета от негово величество българският избирател. Вината е във вас – загубихте подкрепата на Синята коалиция, РЗС, най-трудната раздяла беше с „Атака”, заяви Местан. 
„ГЕРБ имат една идеологема – зависимостта на кворума от „Атака”. Ако днес кворумът зависи от „Атака”, то цялото управление на ГЕРБ зависеше от „Атака” докато не купихте независимите народни представители. На тема „Атака” лидерите на ГЕРБ могат само да наведат глави и да мълчат. Всичко друго е цинизъм”, посочи Местан.
Веднъж спечелете избори срещу нас и тогава раздавайте акъл. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Не мога да си представя човек, който говори за наглост, който се държи като партия, спечелила изборите. Народът постави ГЕРБ за първи път в новата история като първа политическа сила. Когато говорите от името на народа, ще се съобразявате с това. Когато ни победите, ще кажете оттук „Ние се победители”, добави Борисов.
„Г-н Сидеров, аз многократно съм ви благодарил. Много добре казахте – без вас този парламент и това правителство няма да го има. Като я няма „Атака”, този парламент и това правителство няма да съществуват. Оттук-нататък трябва да казвате защо БСП и ДПС са на власт”, заяви той.
„Казвате, че сме провалили три поредни заседания. Ако това е вярно, как преди малко вие приехте, че вотът е отхвърлен? Излиза, че всъщност не сме ги провалили. Г-н Станишев, когато спечелите избори, тогава ще станем опозиция и ще бъде градивни. Сега не е честно, след като не сте спечелили изборите”, посочи Бойко Борисов.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров взе думата преди гласуването. Каква е равносметката от последни те дни – „Атака” я няма за 4 дни и държавата ще се срине. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров в началото на пленарното заседание. „Недейте така, мислех ви за по-сериозни политически сили. Какъв е изводът за вас – пазете ни, пазете ни като стайно цвете, защото без „Атака” държавата се срива”, коментира Сидеров. 
„Дами и господа от ГЕРБ – защо дори в днешния ден, когато ще се гласува вота, който вие сте внесли, в зала не е цялата ви група, липсват ви 12 души. Липсва и лидерът ви”, заяви Сидеров. Когато видя, че Бойко Борисов влиза в зала Сидеров заяви: „А, г-н Борисов. Напоследък сте станал толкова незабележим”. 
„Отидохме да се оплачем от една депутатка, която е от ЕНП. Г-н Борисов, защо членувате в такава група, която се крие и не отваря вратите на българска делегация”, заяви Сидеров. 
Сидеров заяви, че лично Бойко Борисов го е запознавал с Жозеф Дол на прием в Бояна и го е представил като виден политик в България. 
„Чакате „Атака”, за да направите кворум. За какво ви беше това, г-н Борисов? За да покажете, че без мен не можете? Аз ви липсвам. Свикнете. В края на октомври имам пътуване. Имаме срещи, понякога ще отсъстваме. Но духом сме с вас. Подкрепяме ви в градивни идеи. Но идеи не виждам. Дръжте се сериозно, дръжте се на ниво. Очаквам да има дебат по въпроси, които засягат живота на българите”, коментира лидерът на „Атака”.
Няма ли ги „Атака”, това правителство пада. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Това са хора, които не са спечелили избори, а се държат като властимащи. Важното от това заседание днес е, че за пореден път се показа, че „Атака” и Волен Сидеров са партията, която държи кабинета и държи парламента. Няма ли ги „Атака”, това правителство пада”, посочи Борисов. „Всички приказки, които изказаха, не отговарят на истината. В един момент казват – имало три провалени заседания, в същото време не допускат вота на недоверие, защото се било провело заседание. Това е малко като 1 + 1 = 2, или 1 – 1 = 0. Или има три провалени заседания според Миков, или не се е провел вот на недоверие”, добави той.

0 коментара:

Публикуване на коментар