Нося България в сърцето си, казва Найме Кашмер, съпруга на футболиста Мюмюн Кашмер

сряда, ноември 27, 2013 |


Найме Кашмер, съпругата на футболната легенда Мюмюн Кашмер (Милан Кашмеров) е една от най-известните личности в 2-милионния турски град.
Енергичната дама от Кърджали, която е инженер химик, гради луксозни домове за заможни. “Преместихме се в Бурса през 1991 г. В продължение на 14 г. се занимавах
с текстил. След това регистрирахме с Мюмюн строителна фирма”, разказва Найме.
Семейното предприятие върти основно тя. Изкупува терени, наема работници и контролира цялата дейност. Колегите  в бранша признават, че построените жилища са еталон за качество и затова клиентите се редят на опашка. Апартаментите са готови до ключ и се продават за около 60-70 хил. евро. Новите собственици си купуват само уредите.
“След Нова година ще започне окрупняване на общините и населението на Бурса ще набъбне на 7 млн. Махалите ще станат квартали. Очаква се бум на строителството по селата, което ще разшири и бизнеса ни”, обяснява Найме. Въпреки многобройните си ангажименти тя намира време и за спорт.
Като ученичка в Кърджали е била хандбалистка - затова във втората си родина е открила клуб по модерен пентатлон. В него 72 деца, предимно на изселници от Балканите, тренират плуване, лека атлетика, фехтовка, стрелба и конна езда. Найме е поела финансирането, координира културните и социалните мероприятия в клуба, организира състезанията.
Включва се и в благотворителни кампании. С нейно съдействие били осигурени модерни лаптопи за учениците в с. Миладиново, Кърджалийско. Техниката е дарение от кмета на Бурса Реджеп Алтепе.
“Спокойна съм за бъдещето, защото си имам и 1000 лв. пенсия”, смее се Найме. Купила си 6 г. стаж от България, прибавила ги към 14-те изработени в Турция и сега може да се отдаде на любимите си занимания.
Мъжът  Мюмюн, който направи блестяща кариера в отборите на “Арда”, “Локо” (София), “Левски”, “Берое”, “Портимонезе” (Португалия) и “Бурсаспор” в момента е футболен мениджър. Осъществява трансферите на български играчи в Турция и на турски надежди в западноевропейски тимове.
Също като съпругата си подпомага родния край. Негова е заслугата болницата в Кърджали да получи немска медицинска апаратура и оборудване. Често прекосяваме границата, тъй като синът ни е зъболекар в София. Дъщерята е архитект в Истанбул, казва Найме.
В турския мегаполис семейството се среща на вечери с Христо Стоичков, който им е приятел. Футболната съпруга признава, че  липсва миризмата на българската пръст, която възкресява спомените от детството, но същия топъл скут чувства и в Турция. 
Две са родините и за земляка на Кашмер Айхан Ъшик.
37-годишният мъж от Кърджали се е установил в Бурса през 1989 г., по време на т.нар. голяма изселническа вълна. Тогава бил на 13 г., сега е вече милионер. Натрупал е състояние от пътнически превози.
“Започнах само с един микробус. Първоначално бях в градския транспорт, после карах работници във фабрика”, връща се назад мъжът. Той притежава 25 возила и 10 лимузини. Дава хляб на 30 шофьори и работи наравно с тях. Изпълняват курсове с руснаци и украинци от летището в Истанбул до различни точки в Турция.
Една от дестинациите е зимният курорт Улудаг, който се намира над Бурса. “Съдружникът ми също е изселник от Кърджали, знаем се от войнишките години. На ден имаме по 15 микробуса с туристи. Когато дойде сезонът, не слизам от колата”, обяснява Айхан.
По думите му бизнес в Турция се прави по-лесно, отколкото в България, тъй като не връзките, а търговете там били решаващи.
Заради конкурентни оферти Ъшик печели поръчки и си осигурил охолен живот. Семейният му дом е в баровския кв. “Кестер”. Обитателите му карат нови автомобили и живеят в просторни жилища.
“Много обичам България. На месец прескачам по 3-4 пъти. Със съпругата ми, която също е от Кърджали, ходим от другата страна на границата дори само за една вечеря. Синовете ми, които са на 6 и 9 г., цяло лято са при дядо си и баба си в Родопите”, посочва Айхан.
Носталгия към родния край изпитва и Абдурахман Арда. Той е от Ардино, но е израснал в Асеновград. С родителите си се преселил в Бурса през 1972 г. В момента има процъфтяваща фирма за производство на големи хладилни камери за съхраняване на плодове и зеленчуци. Осигурява работа на 20 души.
90% от замразяващите системи в района на града са с неговата марка. Абдурахман е един от най-уважаваните членове на организацията на изселниците бизнесмени от Румелия, която обединява 150 души.
“Председател съм и на сдружение “Пловдивчаните в Бурса”. Имаме си в града място, където се виждаме всяка седмица. На 8 март си правим голям събор, идват по 3-4 хил. души”, казва асеновградчанинът. През август т. г. си организирали екскурзия до Ардино и Кърджали.
Според Абдурахман повечето български изселници в Бурса са подредили добре живота си, защото се трудят много. Негова землячка от меката на сватбените рокли Асеновград държи магазин на няколко етажа за официални облекла.
По данни на управата на Бурса 500 000 души от населението на общината са родени или имат корени в България. С такава жилка е и самият кмет на общината Реджеп Алтепе, чиято майка е от Куклен, Пловдивска област.
TRUD

0 коментара:

Публикуване на коментар