Четин Казак: Да се даде възможност за предизборна агитация на друг език

понеделник, януари 27, 2014 |

Парламентът прие на първо четене проекта за Изборен кодекс.
От ГЕРБ ще настояват и ще предложат между първо и второ четене на проекта за по–нисък праг за влизане в парламента от три процента, както и различна преференция за пропорционална листа, мажоритарни кандидати и смесена избирателна система.
От ДПС ще искат да се спазят конституционно признатите принципи и една от основните препоръки на ОССЕ да се осигури възможност предизборната агитация да се води не само на официално признатия език. Депутатът Четин Казак подчерта в предаването "Неделя 150", че държат и на промяна на принципа на уседналостта, за да не се ограничават определени групи граждани да дадат своя вот.

Да се даде възможност да може да се агитира и на друг език. По този начин, когато дойдат гости от Европейски либерали, например от Англия, от Белгия и участват на наше мероприятие - да могат спокойно да отправят послание на своя национален език с осигурен превод, без да се притесняват, че след това някой ще ги санкционира за това, че са говорили на чужд език. Нашите кандидати ще съумеят да отправят своите послания на езика, на който считат, че избирателите по-добре и по-адекватно ще възприемат тези послания. А уседналостта, която беше въведена в нашето изборно законодателство чрез Изборния кодекс на ГЕРБ, ограничава по един дефинитивен начин една определена група от българските граждани от упражняване на конституционното им право на глас, каза Четин Казак.

0 коментара:

Публикуване на коментар