Мюфтийството: Забраната за дарения за вероизповеданията ще доведе до навлизането на радикализъм

сряда, април 05, 2017 |

Главното мюфтийство не е съгласно, дори е силно притеснено от законопроекта на правосъдното министерство, които предвижда изменения в Закона за вероизповеданията. Основната причина е, че то не получава финансиране от държавата, а ако бъдат забранени чуждите дарения това може би ще доведе до влизане на радикални елементи в България.

Това заяви за "Дневник" главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик. Вчера стана известно, че с малка промяна в Закона за българското гражданство се въвеждат много изменения в други три закона, сред които и този за вероизповеданията. Основните са свързани със забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията, даване на повече правомощия на главния прокурор, който ще може да преустановява дейността им за срок до шест месеца, както и други рестрикции и санкции. Повече четете тук.

"Парите на мюсюлманското вероизповедание в България идват от вакъфските имоти и дарения от страната и чужбина",


обясни Фаик. Благодарения на даренията най-вече от чужбина пък се поддържат трите духовни училища в Русе, Шумен и Момчилград, които са под наблюдение на държавата и мюсюлманското вероизповедание. Те са голяма превенция за страната, защото предпазват младежите от радикализиране.

"От тази гледна точка главното мюфтийство не е съгласно със законопроекта, които подтиква вероизповеданията, които получават финансиране от чужбина към нелегално финансиране.

Досега всичко бе прозрачно, парите от чужбина се получават по банков път, под зоркия поглед на държавата",

коментира главният секретар. Той изрази надежда, че все още в страната има хора със съвест и истински патриоти, които няма да допуснат предложенията да влязат в сила.

Обясни още, че мюфтийството плаща заплатите на имамите в България и ако се ограничи финансирането му, парите ще се пренасочат към едно от трите духовни училища. И при положение, че е всеобща практика, което е публична тайна, тези имами ще започнат да се финансират от хора, проповядващи радикални течения, коментира главният секретар.

"На нас ни е ясно, че този законопроект цели ударът да бъде най-мащабен за мюсюлманското вероизповедание.

Това идва от световната вълна срещу исляма и няма как да не стигне България и да не се отрази тук", обясни Фаик.

И отново повтори, че мюфтийството е силно притеснено, защото ако държавата не го финансира "бъдете сигурни, че чрез куфарчета ще се финансират хора, които нямат общо с исляма и които само заради нашия контрол досега не са били в редиците на терористичната организация Ислямска държава". И ще се отиде към радикализиране на обществото от тези проповедници, допълни той.

От друга страна заяви, че ако започне да се обсъжда проектът, трябва да има разговор с представителите на вероизповеданията, защото не те могат да се финансират с оскъдни държавни средства. Трябва да се погледнат бюджетите и с колко трябва да разполага всяко. Фаик разказа и за друго притеснение, ако се премине към държавно финансиране и властта отпусне 1-2 транша, а после каже, че има криза и няма пари, което ще ги ощети.

"Както ги е страх всички християни в тази държава, евреи и нас така ни е страх - виждате какво става в света, бомбите в метростанциите или площадите не убиват само християни, убиват всички невинни хора.

За нас животът е неприкосновен, без значение на религията, която изповядва човек. Мисля, че държавните мъже ще бъдат по-разумни в решенията си и няма да се поддават на световните тенденции и силно се надявам, че новото правителство няма да бъде на всяка цена, няма да се стигне до отричане на европейските ценности с идеята само и само да има правителство", коментира още Фаик. Той подчерта, че главното мюфтийство няма представители, които да са чужди граждани, както и че то изповядва сунитско-ханефитско течение в исляма, което е най-либералното.

На въпроса как ще коментира по-големите правомощия на главния прокурор, който ще може да прекратява дейността на вероизповедания, той отговори с въпрос: "Според Вас нормално ли е да се дава в ръцете на един човек да решава съдбата на едно вероизповедание. Човек, който няма никакво религиозно образование или обучение?"

По думите му, предложенията на правосъдното министерство са неприемливи решения за всички изповедания. "Не може в ръцете на главния прокурор да има химикал и да решава кога ще прекратява и кога ще открива вероизповедания", коментира главния секретар.

И допълни: "В процеса към присъединяването ни към Европейския съюз,

ние спечелихме много демократични и човешки права. Даваха ни ги с лъжица, но за съжаление в момента ни ги отнемат с черпак".

Изрази надежда някой да вземе нещата в ръцете си и въпросите да се коментират с религиозните общности, за да се стигне до консенсус. "Ние сме равноправни граждани на тази държава, само изповядваме друга религия. "Дейността на духовните училища като превенция срещу влизането на радикални настроения трябва да е оценка за главно мюфтийство, а не да му се налагат наказания за грешките и постъпките на терористи, които са издевателствали в света", заяви още Фаик.

"Не може цената на това нещо да се плаща от българските мюсюлмани. Трябва да сме разумни във времена, в които водите са мътни и риба не се лови, защото това ще засегне много сериозно мюсюлманската общност. И ако се приеме законът най-вероятно ще има много голяма протестна вълна, както е било преди 1989г.", обясни Фаик.

Той заяви, че мюфтийството е готово за разговор с държавната власт за финансирането само да не спира религиозния живот в България.

"Не сме против държавата си, иначе ще сме против волята си. Ние служим на държавата.

Тя е наша, тя е една, нямаме друга държава. В главно мюфтийство няма хора с друга държава, всички са родени и живеят тук и надявам се ще продължат да живеят тук", завърши главният секретар.

"Дневник" потърси мнението на Българската православна църква и на другите вероизповедания и очаква отговор.

0 коментара:

Публикуване на коментар