Хиляди българи пазаруват всеки петък в Одрин

четвъртък, декември 21, 2017 |

Ако човек реши да пътува за забавление и с цел туризъм или пък просто за неангажираща разходка до съседна Турция през ГКПП Капитан Андреево сутринта в дните петък, събота и неделя, по-добре да се откаже. Чакането да се премине първо българската, а след и това турската граница може да отнеме над два часа. Причината е твърде интензивният трафик, който се натрупва на Капитан Андреево - Капъкуле. От ранния следобед картината на опашки от леки автомобили, микробуси и рейсове е същата, само че в обратната посока Турция - България.

А този трафик е образуван от хиляди българи, които са се запътили или се връщат от пазар в Одрин. Вероятността жител на Хасково да срещне познат по време на уикенда в първия турски град след границата в югоизточна посока е по-голяма, отколкото това да се случи в родния му областен център. Същото важи и за гражданите на Харманли, Свиленград, дори Пловдив. На плаца на Капитан Андреево чакат пълни с пътници автобуси дори от Кюстендил, Разград, Русе. Пасажерите трябва да са тръгнали в първите часове на новия ден, за да стигнат навреме до разделителната линия на Европа и Ориента.

В самия 160-хиляден Одрин езиковата среда и българското присъствие биха хвърлили във възторг всеки, а в големите търговски центрове и тържища по-често се чува българска реч. Менютата в по-близките заведения за обществено хранене са преведени на български и на гръцки език.

Българите са навсякъде - в петъчния промишлен пазар и борсата за перилни препарати, зехтин, маслини и сладки близо до нашата църква "Св. св. Константин и Елена", до молове, хипермаркети, аутлет - центъра и големия зеленчуков пазар зад него, в центъра на града. 

Преселението на пазаруващи от България в Одрин е тотално и за него има само едно обяснение - турската лира.

Тенденцията за девалвация на валутата на съседите ни е трайна. Само за последните две години новата турска лира е загубила 30% от стойността си спрямо долара. Ето защо за нас, българите цените в Турция са паднали също с толкова и е изгодно да се харчи там, особено за някои видове и групи стоки.

За мащабите на наплива от български пазаруващи разказва Йордан Петров от Хасково, съсобственик в туристическа агенция и организатор на шопинг турове до съседния Одрин: "Истина е, че наближава силно време за пазаруване - коледните и новогодишни празници. На 16 декември обаче преброих на място в Одрин поне 60 български автобуса с табели "случаен превоз", тоест превозващи само пазаруващи".

Петров уточнява, че има десетки колеги от региона, които се занимават със същото като него. За курса до Одрин и обратно той взима по 15 лева. На клиентите оставя по 6 - 7 часа време за пазаруване и разходка, след което поема обратно към България. 

Не могат да бъдат изброени автомобилите, в които сами или комбинирали се семейства са тръгнали на пазар. Турските пари те си купили от валутните обменни бюра по актуалния курс "продава" от 45 стотинки за лира. Макар че на много места в Одрин няма никакъв проблем да се пазарува с български лева, долари или евро. Само курсът не е толкова изгоден, както в официалните места за смяна на пари у нас.

На зеленчуковия пазар в Одрин килограм домати е 3 лири, или 1,35 лева. Краставиците, чийто сорт са т. нар. тимурки, се харчат по 2,50 лири килото, или 1,30 лева. Цената на портокалите е между 2 и 3 лири, мандарини могат да се намерят за 1,50 - 2,50 лири за килограм. На откритото тържище има и щандове с риба, като пресен черноморски сафрид е по 10 лири, което прави 4,50 български лева. Малко по-скъпи са морските дарове в хранителните вериги, но и там например също пресният лаврак струва 10 лева за килограм. 

Дрехи и обувки от по-ниско качество също са по-евтини, отколкото родните. В аутлета и мола също излизат на сметка, ако се отчете разликата в качеството на утвърдените брандове с ширпотребата.

Един от най-големите хитове са перилните и почистващи препарати. На петъчната борса 10 килограма прах от световноизвестна марка за пране е 20 лири, или 18 лева. В хипермаркета друга популярна марка струва 30 лири за разфасовка от 6 килограма. Туба от омекотител от 3 литра е с етикет 8 лири. Голяма опаковка от качествена тоалетна хартия е с няколко лева по-евтина от най-луксозната у нас. Маслините се продават на цени в широк диапазон - от 9 до 16 лири. Сладкарските произведения и варивата също са изгодни като ценови стойности. Бутилка от 700 милилитра от най-разпространените шотландски марки започват от 100 лири. Контролът за алкохол на Капъкуле е строг и все по-малко от т. нар. куфарни търговци рискуват да носят бутилки с мастика, които у нас са купили по 8 лева, а там могат да продадат по 30 лири. 

По данни на местната търговско - промишлена палата, цитирани от наши дипломатически източници, на ден в Одрин българи харчат по около 50 хил. евро. Според Йордан Петров тази цифра е занижена. Като цяло Одрин е спокоен град и в Генералното ни консулство там нямат особени проблеми, свързани с проблеми на нашенци, които пазаруват там, със закона в държавата. Разбира се, детекторите по входовете на големите търговски комплекси не бива да изненадват посетителите. 

/БТА/

0 коментара:

Публикуване на коментар