Старият мост в Свиленград е елемент от някогашния комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам

четвъртък, януари 14, 2021 |Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от Областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, ще ви отведем в община Свиленград, за да ви разкажем легендата за Стария мост.

Старият мост в Свиленград е построен през 1529 г. и е единственият напълно запазен елемент от някогашния цялостен комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам (баня). Това е пътен мост, пресичащ река Марица, построен по нареждане на Мустафа паша, везир на султан Сюлейман І Великолепни. Мостът  има зидана каменна конструкция, съставена от 20 свода с най-голям отвор 18 м. В средата му е поставена  мраморна плоча, висока 6 м., с надпис, чийто превод гласи: „Този мост построи, когато бе халиф най-великият от султаните султан Сюлейман хан, син на султан Селим хан, да бъде продължител на безопасността и сигурността му техният везир Мустафа паша – бог да го покровителства за това, което създава. И то /построяването на моста/ бе най-дълготрайното негово добро дело през годината, на дата на която стана едно вечно добро дело“.

Легендата за Стария мост е изключително любопитна и по ориенталски драматично-красива. Тя разказва как везирът Мустафа паша, чието име по-късно започва да носи градът, решил да построи моста за севап (добро дело) на хората. Възхитен от изграденото, тогавашният султан Сюлейман поискал веднага да го откупи, но везирът се опитал да разубеди своя господар, ала, уви – неуспешно. Хитрият владетел искал да печели пари от преминаването през моста. Цяла вечер Мустафа паша мислил как да успее да запази моста за хората и да излезе от заплетената ситуация. На сутринта той взел съдбоносното решение да се самоубие. Още същата вечер везирът изпил смъртоносна отрова. Когато на следващата сутрин султанът разбрал за случилото се, гневът му бил неописуем. В яда си султан Сюлейман изрекъл жестока клетва: „Който пръв премине през моста, да загуби най-свидното, което има!“. Дълго време никой не смеел да премине през моста, за да не го застигне проклятието. Покрусеният от мъка баща на Мустафа паша, който не само изгубил най-милото си, но и не видял осъществяването на неговата мечта за хаир на хората сбъдната, решил да премине през моста и да развали клетвата.

Старият мост се превръща в един от символите на Свиленград, около който се разраства града.  Появява се комплекс с кервансарай, джамия, стара турска баня и чаршия. В някои източници се твърди, че той е построен по инициатива на легендарната съпруга на Сюлейман Великолепни – Роксолана. От 2003 г. старият каменен мост е паметник с национално значение. Според мнозина той може да се сравни с моста на Дрина, вишеградският мост в Босна, увековечен от носителя на нобелова награда за литература – Иво Андрич. Построеното през 1529 г. съоръжение буди удивлението и възхищението на много пътешественици, преминали по тези земи. Още през 1553 г. Антон Вранчич описва моста, а по-късно, през 1554 година, друг пътешественик се опитва да премери каква е големината на моста в крачки.


0 коментара:

Публикуване на коментар