Джелялеттин Гювенч и Иван Демерджиев обсъдиха проблемите с нелегалната миграция

събота, януари 14, 2023 |

 Турция изпълнява задълженията си в борбата с нелегалната миграция и ще продължи да го прави.

Това заяви председателят на Комисията по вътрешни работи на Великото Национално събрание на Турция Джелялеттин Гювенч след среща в София с вицепремиера Иван Демерджиев.

Двамата обсъдиха сигурността на българо-турската граница, борбата с нелегалната миграция и сътрудничеството между София и Анкара.

В срещата в Министерския съвет участва и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Хамид Хамид, по чиято покана на двудневно посещение у нас са депутатите от Комисията по вътрешна сигурност на турския парламент.

"Турция изпълнява своите задължения по отношение на борбата с миграцията, с престъпните групировки, наркотрафика. Ние сме готови за все по-нарастващо сътрудничество, изпълняваме своите задължения и ще продължаваме да го правим", заяви след срещата председателят на Комисията по вътрешни работи на Великото Национално събрание на Турция Джелялеттин Гювенч.

Визитата му у нас е продължение на приятелските отношения между София и Анкара.

Той отчете, че България и Турция имат общ подход при решаването на двустранните въпроси. 

Сътрудничеството между България и Турция е най-високото през последните години, отчете вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев:

"Набелязахме необходимостта от още по-тясно взаимодействие при борбата със справянето с нелегалната миграция, обсъдихме възможностите за развитие инфраструктурно, за развитие на възможностите на двата основни пункта между двете държави - пункта на Капитан Андреево и на Лесово".

Усилията на София и Анкара не са достатъчни за успешното справяне с мигрантската криза, пред която са изправени двете страни, необходимо е в решаването на проблема да бъде привлечен и Европейския съюз, подчерта Демедржиев:

"Уведомих нашите гости, че България има амбицията да бъде активен участник в разговорите между ЕС и Турция за постигане на едно балансирано решение, което да отчита както интересите на Турция, така интересите на държавите, охраняващи външните граници на Съюза. Вярвам, че само при един такъв подход ние можем да постигнем трайно решение на мигрантската криза, което да е удовлетворително за Турция и за държавите от ЕС".

0 коментара:

Публикуване на коментар