Баща търси истината за сина си, загинал в Турция

четвъртък, август 26, 2010 |

Бащата на 19-годишен младеж, загинал в Истанбул, подозира, че той е бил убит, съобщиха вчера негови близки. Фикрет Мустафа от шуменското с. Прохлада смята още, че синът му Орхан е бил изпратен да следва в Турция насила, по нареждане на шефа на средното духовно училище в Делчево Ибрахим Ефраим (вече покойник).
Младежът завършил курсове за хатиб (духовник) в Делчево през 2007 г. Две години по-късно отишъл да продължи образованието си в Истанбул на пълна издръжка на турската държава. През декември 2009-а Орхан бил намерен мъртъв, като първото заключение на полицията там е, че се е самоубил, скачайки от V етаж на сграда.
Бащата е убеден, че синът му не би посегнал на живота си, защото бил много вярващ, а в исляма самоубийството е грях. Мустафа твърди, че тялото на Орхан е било докарано в България без никакви документи от учител, преподавал му в Делчево. Липсвал дори смъртен акт. Бащата твърди, че училището, в което бил синът му, разпространява нетрадиционен, радикален ислям.
Той е подал жалба в Разградската окръжна прокуратура. "В нея се настоява да се разследва дали младежът не е бил насила заставен да замине за Турция. Препратихме я по компетентност на Районна прокуратура в Исперих", обясни окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов. Там са отказали да образуват досъдебно производство, защото нямало данни Орхан да е станал жертва на трафик на хора. Било установено, че студентът няколко пъти е пътувал свободно от Истанбул до България и обратно, което изключвало принуда. Преписката е прекратена.
"Що се отнася до смъртта на човека, тя е настъпила в Истанбул и я разследва тамошната полиция", добави Дамянов. Според прокуратурата не е истина, че тялото на покойника е било транспортирано у нас без документи. "Без такива е невъзможно да се пресекат две граници, а и става дума за човешко тяло, а не за кутия цигари", поясни служител на държавното обвинение в Исперих. И допълни, че близките на покойника е трябвало да извадят смъртен акт от личния му лекар, но не са го направили.
Според районния мюфтия Мехмед Аля още преди да навърши 18 г., Орхан бил оставен да се оправя сам в живота - родителите му заминали да работят в чужбина. "Не бе успял даже да завърши средно образование. Предполагам, че са го взели в училището, което е на пълен интернат, от състрадание", каза мюфтията. Аля описва младежа като скромен, притеснителен, но и много амбициозен. Духовникът бе категоричен, че в Делчево не преподават нетрадиционен ислям.
"Имало е публикации в този дух и учебното заведение е проверявано многократно от ДАНС, полицията, прокуратурата, дирекцията по вероизповеданията и Регионалният инспекторат по образованието. Никой не е открил нищо нередно", заяви Аля. Той добави, че се надява в най-скоро време компетентните органи у нас и в Турция да установят истината за смъртта на Орхан Мустафа.

25.08.10
Труд

0 коментара:

Публикуване на коментар