Шабанали Ахмед: Мюсюлманското изповедание няма имот в Царево

събота, август 28, 2010 |

Г-н Ахмед, вярно ли е, че мюсюлманското изповедание е във финансов колапс, както твърди Недим Генджев?
До решението на Върховния касационен съд от 12 май тази година, нямаше никакви проблеми с финансовите средства. В момента се затрудняваме финансово тъй като от няколко места вече не можем да получим наемите от вакъфските имоти, Генджев иска той да ги събере. За финансови злоупотреби и дума не може да става в изповеданието, направено е всичко по надлежния ред.
Според Генджев имамите не са получавали заплати повече от 10 г., въпреки че изповеданието получава около 1 млн. и 500 хил. месечен наем от имоти?
Имамите не са получавали заплати от 90-та година насам, а не само последните 10-12 г. От година-две ние се опитваме да изплатим заплатите на около 500 имами със средствата, които идват от вакъфските имоти. Това което твърди Генджев, че не са платени осигуровки и т.н. са много несериозни неща. Милион и половина изповеданието не за 1 месец, а за 1 година не може да получи. За месец са около 60-70 хил. лв. от вакъфски имоти. Милион и половина не е дори целият бюджет на изповеданието годишно.
Как стои въпросът с неплатените данъци и такси? Вярно ли е, че сградата на Главното мюфтийство е поставена под възбрана защото има задължение от 350 хиляди лева.
Неплатени данъци има в цялата страна и до това се е стигнало със смените на управите. Имаме споразумение с НАП и месечно се изплащат задълженията, които почти са изплатени вече. Не знам да има възбрана на сградата на Главното мюфтийство. Ако самият Генджев се е опитал да го направи, за да може да разпродаде имотите на Главно мюфтийство включително и централната сграда, може.
Той твърди, че има злоупотреби с близо 250 хиляди лева, които са отпуснати от министерството на бедствията и авариите за ремонт на джамии в Разградско. Какъв е вашият коментар?
Министерството не е отпускало директно пари към мюфтийството за ремонт на джамии. Те се правят по съвместни проекти със съответните общини. Към мюсюлманското вероизповедание не са превеждани такива пари.
Упрекват ви, че имате апетити към 15 млн. евро отпуснати от турска неправителствена организация за ремонт на джамии в България.
Управлението на вероизповеданието в момента - главния мюфтия, аз и другите, разбрахме от него, че има такава сума, която е отпусната от някаква неправителствена организация. Според мен това е смешно. Всяка държава си има ред. Ако иска да ремонтира някаква историческа джамия, както е направено преди година - две в Пловдив, по надлежния ред се прави търг и парите се усвояват. В момента няма нито проект, нито конкретна джамия, за която да се знае, че ще се ремонтира и Генджев обяснява, че са отпуснати 15 млн. евро.
Какво знаете за имота на Черноморието, за който представител на Недим Генджев претендира пред община Царево?
Направихме проверка. Нямаме имот на съответното място в община Царево, който да е притежание на мюсюлманското изповедание. В архива на вакъфските имоти няма такъв имот.
Как очаквате, че ще се развият събитията след решението на ВКС, докога ще продължи кризата?
Ние по принцип бихме искали да се реши този проблем час по-скоро. Ние си продължаваме работата. Искаме регистрация на последната конференция от 2009 г., която е проведена по надлежния ред. Да помислят държавните управници как да разрешат този проблем, ако трябва да се проведе и нова конференция, но не и управление от 1956 г. 50% от тогавашните членове на Висшия мюсюлмански духовен съвет вече са починали. Взимат се решения с фалшиви подписи и документи, които се изпращат по регионите и т.н. Нашето искане е без значение кой, но човекът, който ще представлява мюсюлманите в България да е избран на конференция от представителите на мюсюлманите.

Интервю на Росица АНГЕЛОВА, Информационна агенция КРОСС

0 коментара:

Публикуване на коментар