Приветствие на Главният мюфтия

неделя, август 19, 2012 |

Приветствие на Главният мюфтия на мюсюлманите в Република България по повод настъпването на Рамазан байрам на Рамазан байрам

Скъпи братя и сестри, уважаеми сънародници!

Приятните моменти от живота минават неусетно. Месец Рамазан измина съвсем неусетно, защото мюсюлманите го изживяха с радост и удоволствие. И макар, че раздялата с Рамазан е трудна, мюсюлманите празнуват техния най-голям празник Рамазан байрам. Има два повода този празник да бъде отбелязан. Първо мюсюлманите постигнаха духовно извисяване през изминалия месец, което ще съхрани духовния им заряд до следващия Рамазан, и второ връзката им с Аллах не само няма да отслабне, но тя ще става все по-здрава.
Ние като мюсюлмани не извършваме богослужение-ибадет на месец Рамазан, а на Аллах, поради което привързаността ни към исляма и Аллах Теаля ще продължи и след края на месец Рамазан. Нека след байрам да не позволим на страстите да вземат надмощие и се наложат в нашия живот и всекидневие.
Рамазан байрам е характерен с материалната помощ, която заможните оказват на социално слабите. Имайки предвид икономическата криза в световен мащаб, нека да бъдем по-щедри от всякога, да подадем ръка на намиращите се в беда, като по този начин достигнем до задоволството на Аллах Теаля. Нека да обърнем внимание на отношенията ни с близки и роднини и най-вече отношенията ни с родителите, тъй като отношението към родителите е мерило за отношенията ни с Аллах . Знаем, че байрам не е време само за ядене и пиене, а и време за равносметка. Нека да видим какво сме спечелили и какво сме пропуснали в Рамазан и в живота си.
В този празничен но и свещен ден се обръщаме към Всевишния Аллах с молба да ни напъти, да ни опрости и да закриля целия български народ.
Да ни е честит Рамазан байрам.

0 коментара:

Публикуване на коментар