Грандиозен концерт за Курбан Байрам и 20-годишнината на ансамбъл „Кърджали”

сряда, октомври 24, 2012 |




Гюнер ШЮКРИ
По случай най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам читалище „Юмер Лютфи" организира грандиозен концерт във вторник вечерта в Дома на културата. В залата, която се оказа тясна, за да побере всички, дойдоха хора от няколко поколения. Най-малкият гост бе осеммесечният Мерт, а най-възрастният 80-годишната б
аба Айше. Културната проява бе уважена от генералния консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.
Присъстващите не спираха с аплодисментите, омаяни от изпълненията на ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали" с главен художествен ръководител Юксел Есен, които тази година честват 20 години творческа дейност.
Гост изпълнителите на концерта дуетът Назар и Нино, подариха една незабравима вечер на присъстващите. Въпреки, че Назар (Димитър) е българин, а Нино е грузинка, двамата изпълниха песни на перфектен турски език. Двойката изрази радостта си от факта, че са били част от празника на мюсюлманската общност в Кърджали.
„За нас беше мечта да бъдем сред вас. Благодарим ви за топлото гостоприемство", заявиха те.
Публиката се наслади и на изпълненията на солистите от духовното средище. Най-бурните аплодисменти бяха за 12-годишният Емре Ахмед, който изпя популярните турски народни песни „Осман ага" и „Чух, че си много нещастна", и с таланта си показа, че в бъдеще ще стане известен певец. В концертната програма се включиха още Дуйгу Али, Мюжгян Селим и Бехие Ахмед, групата за модерен танц „Сюрприз". С много аплодисменти бяха посрещнати и изпълненията на румелийски танц от детската фолклорна група „Кадрие Лятифова". A традиционната игра „Зейбек" потопи зрителите сред чудното вълшебство на турските народни танци
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис връчи юбилеен плакет на ръководителя на ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали" Юксел Есен по повод 20-годишнината от създаването му. Градоначалникът отбеляза, че с активната си творческа дейност и с многобройните си концертни изяви Ансамбълът е доказал своето водещо място в културния живот на общината и заслужено е спечелил многото си отличия на националните и международни сцени. От името на общината той поздрави присъстващите с големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, който започва в четвъртък. „Вярата е основа на живота ни. Тя ни учи на доброта и любов, които да са наши житейско поведения на добронамереност, търпение и следване на истината", заяви инж. Хасан Азис.
Културното средище получи цветя от община Кърджали, Генералното консулство на Турция, Българската социалистическа партия, фирма „Декор стил" и община Крумовград.
Концертът завърши с песента „Целият свят да е празник", която бе изпята на турски език от всички присъстващи.