EurActiv: "Атака" може наистина да опитва да избегне вота, докато е в Брюксел

петък, септември 27, 2013 |

Депутатите от "Атака", които са в Брюксел, може наистина да са се опитвали да избегнат вота на недоверие срещу правителството в България, коментира EurActiv, позовавайки се на свои източници.
23-мата депутати от националистическата партия не са били приети от нито един евродепутат.
"Атака" пристигнаха в Брюксел с телевизионен екип на собствената им телевизия "Алфа", но не успяха да влязат в Европейския парламент, тъй като нито един евродепутат не се съгласил да се срещне с тях.
Официалният повод за посещението на партията е да протестира срещу германския евродепутат Дорис Пак от Европейска народна партия, която ги нарече расистка и антиевропейска организация.
Говорител на Ханес Свобода, който е лидер на парламентарната група на социалистите и демократите, обяснил пред EurActiv, че след като те отказали да се срещнат с тях, представителите на "Атака" са помолили социалистите да им уредят среща с ЕНП.
Български дипломати казват, че също са получили искане от "Атака" да им организират срещи с официални представители в Брюксел, но са го отклонили като "недопустимо". По думите им няма практика официални правителствени представители да организират срещи на политически партии.
"Атака" би могла да използва помощ от двамата евродепутати, които през 2009 г. бяха избрани с нейната листа - Слави Бинев и Димитър Стоянов, но и с двамата Волен Сидеров е в лоши отношения, коментира EurActiv.
След като от "Атака" не успяха да влязат и в централата на ЕНП, където да подадат оплакването си от Дорис Пак, те пуснаха сигнала си в пощата на партията.
Към него те са пратили и документа, наречен "Планът на Сидеров", който е своеобразен манифест на "Атака", обясни пред журналисти в Брюксел зам.-председателят на партията Десислав Чуколов, цитиран от същото издание.
Той заявява още, че очаква ЕНП да каже има ли в него някакви расистки или ксенофобски идеи.
EurActiv коментира, че според критици истинската причина за зле подготвеното турне на "Атака" в Брюксел е политическата ситуация в България и първият вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, който така и не се състоя.
Пътуването на парламентарната група на „Атака" до Брюксел не можеше да се отмени, заяви пред журналисти в парламента депутатът Венцислав Лаков.
Той уточни, че цялата парламентарна група на "Атака", без един-двама депутати, е в Брюксел. Лаков се е прибрал от Брюксел късно снощи, но не е участвал в днешното заседание на парламента, защото до последно е работил по завършване на доклада на временната комисия за "Авиоотряд 28".
"Не знаехме дали ще има вот, какъв ще бъде той, кога ще бъде той. Евробюрокрацията в сравнение с българската бюрокрация е недостижима, една непробиваема машина, която веднъж задействана, няма връщане назад", коментира Лаков.
Той обясни, че срещите на парламентарната група на „Атака" в Брюксел са били двустранни - официални и неофициални, с представители на националистически формации в Европейския парламент - срещи с депутати от Франция, Австрия, Белгия.
Обсъждахме идеите за сътрудничество и общи позиции предвид проблемите в ЕС, уточни Лаков.
От "Атака" са поискали среща с ЕНП, но такава не се е състояла.
"Писмено представихме нашите становища към отправени обвинения. Смятаме, че е недопустимо евродепутати да правят оценки. Това е вмешателство във вътрешните работи на една суверенна държава", обясни Лаков.
Той уточни, че са предоставили на ЕНП и доклада на временната комисия за полетите на предишните управляващи с "Авиоотряд 28".
"За да се запознаят какви ги е вършил председателят на ГЕРБ в качеството си на министър-председател", посочи още Лаков.  

0 коментара:

Публикуване на коментар