Турция предлага Желязната църква в Истанбул да влезе в списъка на ЮНЕСКО

петък, февруари 17, 2012 |


Турското правителство е готово да финансира реставрацията на джамиите в Шумен и Разград, както и да предложи Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул да влезе в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Това стана ясно след среща на министъра на културата Вежди Рашидов с турския му колега Ертугрул Гюнай.

Рашидов е на кратко работно посещение в Турция, уточни пресцентърът на ведомството. По време на разговорите си двамата министри се договориха през март да бъдат подписани три важни документа в областта на културата между двете държави - за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата; за сътрудничество в опазването на недвижимото културно наследство за периода 2012 – 2016 година и Меморандум за разбирателство за реципрочното учредяване на културни центрове.

Документите ще бъдат подписани по време на съвместното заседание на правителствата на двете страни на 19-20 март в Анкара.

Министър Рашидов и министър Гюнай отбелязаха, че отношенията между двете държави са изключително добри. Предстои официално посещение на турския премиер Ердоган в България и в делегацията му ще бъде включен и министър Гюнай, тъй като двете държави държат много на развитието на културните отношения.

Двамата министри отбелязаха, че откриването на културни центрове в двете държави е важна стъпка за културния обмен. "Ние имаме 18 културни центъра в региона, но нямаме в България, а много бихме искали", отбеляза министър Гюнай. Той посочи, че в Турция особено много обичат българския фолклор. Двамата министри се договориха тази година в България да има Седмица на турската култура, а догодина – в Турция да има Седмица на българската култура.

Министър Гюнай поздрави министър Рашидов за успешното осъществяване на проекта "Ески Джамия" в Стара Загора с европейско финансиране и превръщането й в Музей на религиите.

Двамата министри обсъдиха и общата идея да бъде Подготвено Споразумение между България и Турция в областта на копродукциите.

0 коментара:

Публикуване на коментар