Османските чешми в България - социални и културни послания на водата

петък, август 14, 2020 |

 

Османски чешми в близост до Каварна.
Снимка: Иван Русланов

Най-интригуващото за чешмите в османската архитектура по българските земи е, че те въвеждат една нова култура, непозната за населението по българските земи до края на 14 век, а именно културата на течащата водаС този нов тип култура се подменя предишната - културата на изворната вода по българските земи. Това каза за БНР проф. Любомир Миков, изследовател на неортодоксалния ислям и на османската архитектура и изкуство. Той чете лекции в Нов български университет и в Художествената академия. Има изследване, посветено на чешмите в османската архитектура.

Според проф. Любомир Миков османските чешми, които се намират на територията на България, са между 250 и 300, но изследването му обхваща 82 чешми. "Фактически аз представям османските чешми по българските земи в обем от 1/3 от наличните по българските земи", обясни преподавателят в интервю за "Хоризонт".

Намазгях-чешма между Ветрино и Суворово. Снимка: Фейсбук - Османски паметници в България
Намазгях-чешма между Ветрино и Суворово. Снимка: Фейсбук - Османски паметници в България

Произходът на думата чешма е персийски, този термин навлиза в българския език през турския език, уточни проф. Миков. "Тази дума означава едно комплексно съоръжение за добиване и ползване на течаща вода".

Той е класифицирал чешмите в четири групи - чешми, свързани с архитектурата на джамиите, чешми, които са свързани с други граждански сгради - селищни чешми, чешми, които са в чаршиите на съответните селища и четвъртият тип са извънселищни чешми, които са предназначени за водопой на животни.

Според изследването на проф. Миков има конструкции, които представляват малко архитектурно съоръжение - молитвено място на открито с чешма, наречена намазгях чешма (чешма, разположена на открито, със стена, указваща посоката за молитва - от намаз, молитва - бел. ред.)

"Намазгяхите са съоръжения, които са обслужвали главно военни походи, едновременно с това са ползвани и като чешми за водопой на животни", отбеляза изследователят. Запазени са две подобни съоръжения. Едното е намазгях чешма в района на село Белоградец, община Ветрино, Варненско.

Намазгях чешма между Ветрино и Суворово    Снимка: Фейсбук - Османски паметници в България
Намазгях чешма между Ветрино и Суворово Снимка: Фейсбук - Османски паметници в България

Проф. Миков изтъкна социалното значение на чешмите, които са ползвани от хора с различен етнически произход.

"Османските обществени чешми възпроизвеждат модела на римските чешми така, както те възпроизвеждат модела на хамамите. Хамамите също са възприети от римската култура", изтъкна проф. Любомир Миков.

В исляма култът към птиците е много силно развит. Къщичка за птици с две чешми за водопой на птици има например в Самоков.

BNR

4 коментара:

Анонимен каза...

Софийският градски съд постанови постоянен арест за четирима от петимата задържани в България, на които има бяха повдигнати обвинения за нелегален трафик на хора и за съпричастност към атентата в Истанбул на 13 ноември, при който загинаха 6 души и 81 бяха ранени. Петимата заподозрени бяха задържани днес. Срещу тях са повдигнати обвинения за подпомагане на вероятния извършител на терористичния акт в Турция от 13 ноември, при който загинаха 6-ма души, а над 80 бяха ранени

Експлозия в Истанбул, шест са жертвите, ранените са десетки
46 задържани в Истанбул, Турция вини ПКК за атентата
В съда се изправиха само четирима от общо петима обвиняеми. Това са 52-годишният сириец Амран Абдулрами и молдовските граждани Петър Топал, Иван Калак и Леонид Аксакал, за които прокурата твърди, че са влезли незаконно в страната. Топал има и български паспорт. Петият обвиняем е жена - Манал Абдазис, която е с по-лека мярка за неотклонение заради тежкото ѝ здравословно състояние.


На задържаните са повдигнати две обвинения, обясни Ангел Кънев от СГП:
"Те са обвинени за две престъпления, едното е организирана престъпна група за каналджийство на лица и трафик на хора, а другото обвинение е по чл.108 от НК, което, най-общо казано, е подпомагане в някаква степен в определен момент на терористични действия".
Макар Топал да има и български паспорт, пред съда той заяви, че не владее български. Абдул Рами пък обясни, че е неграмотен. От Прокуратурата не изключиха те да са замесени и в трафик на оръжие, сподели Ангел Кънев:
"Доказателства по делото има включително и затова, че освен каналджийство и трафик на хора, е извършвана и контрабанда в целия й спектър, който не изключва и трафик на оръжие".
5-има заподозрени за атентата в Истанбул са задържани в България
Съдът постанови, че ще наложи постоянно задържане само за каналжийство, защото не открива каквато и да е съпричастност на обвиняемите към атентата в Истанбул. Единствената връзка е мобилен телефон с турски номер, за който се твърди, че с него, единият от задържаните - Абдулрами - е осъществил връзка с предполагаем участник в атентата - издирваният с международна заповед за арест от турската прокуратура Билал Хасан.
Съд решава за ареста на 4-ма от 5-имата задържани за атентата в Истанбул
По делото има данни, че задържаните многократно са превозвали нелегални мигранти от Турция към България и на територията на страната ни към пункт Калотина. Свидетели твърдят, че при един от последните курсове - в деня на атентата в Истанбул - в бус с тайници се е возил въпросният Билал Хасан. Защитникът на обвиняемите - адв. Аделина Натина обаче сподели, че Хасан не е влязъл у нас с буса:
"Преди да се влезе на територията на Република България е станал конфликт с една от жените, която е била емигрант в буса. Съответно е свален от буса, с който е транспортиран, и е качен в лек автомобил - джип Land Cruiser, с неизвестно по делото лице и е неизвестно къде е отишъл. Свален е някъде около Одрин на 13 ноември".
Изпратени са молби за правна помощ до други държави. В разследването са участвали и българското контраразузнаване и Специализирания отряд за борба с тероризма. Делото се проведе при закрити врата, защото държавното обвинение представи справки от ДАНС с гриф "поверително".
Решението може да бъде обжалвано Апелативен съд - София. В случай на жалба делото и насрочено за 24 ноември от 10 ч.

Анонимен каза...

Най-малко 31 души са загинали, след като Турция нанесе въздушни удари по кюрдски постове в Североизточна Сирия, съобщи ДПА, позовавайки се на Сирийската обсерватория за човешките права. Най-малко 40 души са ранени или се водят като изчезнали. Някои от пострадалите са в много тежко състояние.

Турското министерство на отбраната потвърди тази сутрин, че през нощта Турция е нанесла удари по бази на кюрдски бойци в Северна Сирия и Северен Ирак. Атакувани са били бази на Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара смята за подразделение на ПКК.

Турция държи ПКК и СЗН отговорни за бомбеното нападение в Истанбул миналата неделя, в което загинаха 6 души, а 81 бяха ранени. И двете организации отричат експлозията да е тяхно дело.

Според Сирийската обсерватория за човешките права са нанесени 25 въздушни удара в райони, които са под контрола на СЗН, в околностите на Кобане, Алепо и другаде. Засегнати са и позиции на сирийската армия, твърди неправителствената организация, която документира продължаващата вече 11 години гражданска война в Сирия. Сред загинали има и войници на кюрдските сили, и сирийски военнослужещи, съобщи Обсерваторията. бта

Анонимен каза...

Осем души от турските сили за сигурност са били ранени при ракетен обстрел по граничен пост откъм сирийския град Тал Рифат, съобщиха от турското министерство на вътрешните работи.

Атаката дойде в отговор на въздушните удари, които Турция нанесе днес в северните части на Сирия и Ирак, контролирани от кюрдски бойци

Анкара обяви, че при ударите са били унищожени убежища, тунели и складове за боеприпаси на кюрдите, които обвинява за бомбения атентат в Истанбул отпреди седмица.

От своя страна водените от кюрдите Сирийски демократични сили твърдят, че турската авиация е унищожила силози със зърно, електроцентрала и болница. Сред загиналите са 11 мирни жители, твърди същият източник.

Загинали са и неуточнен брой войници от сирийската армия, потвърди правителствената агенция САНА. бнр

AJANS BG каза...

Турция възможно най-скоро ще влезе с танкове и войници в районите под кюрдско самоуправление в Северна Сирия. Това заяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган, докато Съединените щати и Русия призовават Анкара за намаляване на напрежението.

Ердоган и турските власти възприемат Сирийските демократични сили, които фактически контролират големи части от Северна и Североизточна Сирия, и военното им звено - Отрядите за защита на народа, като терористи, отговорни и за атентата в Истанбул през този месец.

Той беше последван от турски удари по кюрдски позиции, при които според редица свидетелства загиват и цивилни. Това се случваше и при военните нахлувания между 2016 и 2019, след които Турция създаде контролирана от нея буферна зона на сирийска територия по границата между двете страни.

През последните дни имаме преимущество над терористите чрез нашите самолети, артилерия и дронове, заяви Ердоган в своя реч и допълни:

"Ако е рекъл Господ, възможно най-скоро ще изкореним всички терористи с нашите танкове, нашите войници и редом с нашите приятели".

Кюрдските сили обаче бяха основни съюзници на Западната коалиция в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия. Късно снощи Съединените щати призоваха Анкара за намаляване на напрежението и въздържане от прекалени действия чрез говорителя на държавния департамент Нед Прайс.

Ердоган косвено отговои, че знае кой подкрепя и въоръжава - "терористите" и че го интересува само сигурността на собствения му народ.

Днес чрез турски дрон е бомбардирана база на кюрдските сили, която се ползва и от американски военни. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека загинали са двама кюрдски бойци.

Същевременно кюрдските сили продължават да отричат каквото и да е връзка с атентата в Истанбул и се опитват да постигнат деескалация чрез контакти със засегнатите страни. Това заяви командирът на Сирийските демократични сили Мазлум Абди за "Франс прес". Според него "руснаците и американците трябва да спазят заявеното от тях". Русия, партньор на официалния сирийски управник Башар Асад, също призова Турция към сдържане.

Ситуацията в Сирия е тема на среща между представители на Русия, Турция и Иран в казахстанската столица. Друг от участниците във формата, Иран, по-рано днес също бомбардира кюрдски позиции, но такива в Ирак. Техеран обвинява кюрдите за дестабилизиране на Ислямската република чрез протестите в страната.

Според източници на агенция "Ройтерс" турски самолети са използвали контролирано от руски и американски сили въздушно пространство за ударите срещу кюрдски позиции, а командири на свързани с Турция сирийски групировки са предупредени да се подготвят за предстояща наземна операция.

Публикуване на коментар