Ако децата не говорят български език: Родителите ще ходят на забавачка

понеделник, юли 02, 2012 |

Родителите, за чиито деца българският език не е майчин и трудно се справят с него, ще ходят на забавачка заедно с отрочетата си. Става дума основно за ромски и турски семейства. Идеята е на образователното ведомство, което дава за целта около 200 000 лева по програмата “С грижа за всеки ученик” за новата учебна година.

Малчуганите, за които предучилищните групи преди първи клас са задължителни, ще имат занимания извън редовните за българската реч. В 10% от часовете (минимум са 70) те ще идват в час с мама или татко. А целта е родителите да научат, че училището е важно за децата им, а не да ги спират, за да ги пращат по полето да работят, обясниха експерти пред “Труд”. В кампанията по всеобщото учене на книжовната реч ще участват само училищата, които спечелят проект. За усилията си учителите ще получават по 700 лева над заплатата си. В тези часове ще се включват хлапета в риск и такива, които живеят в многодетни семейства.

Програмата е част от националния проект “С грижа за всеки ученик” на образователното ведомство, по която са отпуснати общо 2 млн. лева.

На последните национални изпити за седмокласниците училищата, които бяха в топ 5 на двойкаджийте, се оказаха с ученици, които едвам връзват по едно изречение на български език.

По същата програма ще се дават пари и за допълнителни занимания на децата със слаб успех. Общият бюджет е 1 млн. лв. и се очаква да обхване 5000 ученици. Идеята е за двойкаджиите да има допълнителни часове. А учителите ще вземат пак по 700 лева за 70 часа. Могат да участват само учебни заведения, в които слабите оценки са повече от 50% от общия успех.

Финансови бонуси ще получават и тези, които се занимават с талантливите деца. Например по 1000 ще взема учител, чийто ученик е станал лауреат на олимпиада.

0 коментара:

Публикуване на коментар