Турци и румънци изкупуват реколтата

сряда, август 22, 2012 |

Търговци от Румъния и Турция са започнали да изкупуват направо от полето слънчогледа от тазгодишната реколта в Разградско и страната. Това съобщи председателят на местната структура на Съюза на зърнопроизводителите Мариела Йорданова.

"Турците засега сключват сделки предимно в Южна България, защото там жътвата е по-напреднала. Вече започват да идват и при нас, макар че стартирахме кампанията преди няколко дни. Активността им показва, че в Турция реколтата от маслодайната култура е още по-лоша, отколкото у нас. В Северна България сделки сключват и много румънци ", добави Йорданова.

Очакванията на фермерите са тазгодишната реколта от слънчоглед да е с около една трета по-ниска от обичайните средно около 250 кг от декар. Според председателката на браншовата организация първите оферти са на нива от 800 до 900 лв. за тон. От областната дирекция "Земеделие" изнесоха данни, според които средният добив от първите 5210 ожънати декара със слънчоглед е 231 кг от декар. Площите с маслодайната култура в региона са общо 266 095 дка.

Сушата се отразява още по-тежко на реколтата от царевица. Първите добиви са по 280 кг от декар. За сравнение в добри години в Лудогорието са прибирани от 800 до 1000 кг на декар.

Много ниски добиви от слънчогледа се очакват и в Търговищко. Лошата реколта е заради близо двумесечната суша с изпепеляващи температури. Прогнозата на Областната земеделска служба е от 70 до 120 кг добиви от декар. За сравнение с миналата година средният добив е бил 280 кг. Само в Поповско е имало пробна жътва, но резултатът е лош.

В Шуменско са ожънати едва 1700 дка със слънчоглед и средният добив е 151 кг, каза старши експертът Живко Костадинов от земеделската служба.

В община Смядово например двама стопани изобщо няма да жънат 1462 дка, защото те са напълно изгорели от жегите. Стъблото на слънчогледа е грубо и той не става и за фураж. Най-вероятно така ще постъпят и други земеделци при високата цена на горивата. Излиза твърде скъпо, за да се прибира мизерна реколта.

Последният дъжд през август не могъл да помогне на реколтата при слънчогледа и при царевицата, която също е сериозно засегната.

В Шуменско част от площите с царевица ще бъдат ожънати за силаж вместо за зърно, защото не са направили кочани. Кооперацията в квартал "Кирково", община Велики Преслав, например вече прибра за животните си 60% от реколтата, засята за зърно.
Към 5652 дка са пропадналите площи с царевица в Шуменско от общо засети 183 195 дка. Точно във Велики Преслав проблемните площи са най-много - 3500 дка, в Каолиново са 1742 дка.

24chasa.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар