Връщат всичко на религиозните общности

четвъртък, юли 18, 2013 |

Всички съществуващи храмове, манастири и молитвени домове (вкл. джамии и всякакви храмове на др. вероизповедания), предназначени за богослужебна дейност, ще станат собственост на религиозните общности заедно със земята, върху която са построени.
Благородната по замисъл инициатива е на председателя на парламента Михаил Миков (БСП), доктора по богословие Йордан Цонев (ДПС), Павел Шопов ("Атака"), бившия главен секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов (ДПС) и Васил Антонов (БСП), които са внесли промени в Закона за вероизповеданията.
Ако проектът бъде приет, Българската патриаршия ще си реши проблема с множество храмове и имоти, за които не притежава нотариални актове, защото не успя да докаже, че са принадлежали някога. Депутатите са записали, че изтеклата давност не се зачита и започва да тече от 1 януари 2013 г. Проектът предвижда още една привилегия - вероизповеданията да не плащат
държавна такса 
при вписване на актове и документи за право на собственост на храмове, манастири и прилежащите им земи.
Законът ще реши казуса и със собствеността на катедралата "Св. Ал. Невски", за която няма нотариален акт и в момента е ничия. Един от мотивите на вносителите е, че много църкви и манастири са актувани като общинска или държавна собственост, защото липсват нотариални актове.
На места обаче има заграбени земи, в някои случаи с мълчаливо съучастие на владици като покойния Кирил Варненски в случая със заменките в Добруджа. Отделно, съществуват и много частни храмове, чиято съдба ще бъде поставена под въпрос.
В момента вероизповеданията не плащат местни данъци за имотите си, няма да дължат и за новопридобитите имоти, предвиждат законодателите.
Ако проектът не бъде прецизиран, се очакват сериозни конфликти с цели съсловия, прогнозират юристи. Въз основа на този закон е логично БПЦ и мюфтийството да предявят претенции и за
Боянската църква 
и за няколко джамии, включително и за сградата на Археологическия музей в София - бивша "Буюк джамия" и джамията в Стара Загора.
"Труд" вече писа за 3 общински църкви в Хасковско. Потърсен за коментар кметът на града Георги Иванов се изказа остро. "Не съм запознат с проектозакона, но ако има такива предложения, това ще е нещо абсурдно, което ще граничи с конфискация на имущество.
В България собствеността е защитена от конституцията. Не може общинска собственост да се прехвърли или вземе от някого без решение на общинския съвет. Става дума за сериозен юридически казус", коментира Иванов.
Най-скандални обаче са промените, свързани със статута на свещенослужителите. Проектът предвижда те да се назначават по служебно правоотношение, а не на трудов договор. Вносителите са се съобразили с това желание на Светия синод.
Ако промяната мине, отците ще могат да бъдат уволнявани, но няма да могат да си търсят правата в съда. Споровете ще се решават според устава на съответното вероизповедание. А това е погазване на конституционно право, както и на европейската конвенция за защита на човешките права, според която всеки има право на "справедлив процес в разумни срокове".
Този текст облагодетелства църковния бюджет и по друг начин - съдилищата няма да могат да задължават религиозните институции да внасят осигуровки на служителите, нито пък да изплащат обезщетения при уволнение.
Преди години трийсетина свещеници осъдиха Видинския митрополит Дометиан за неплатени осигуровки и Синодът бе заставен да им изплати хиляди левове. Дела водят и много свещеници, които смятат, че са несправедливо уволнени.
http://www.trud.bg