Северна България обезлюдява седем пъти по-бързо от Южна

неделя, юли 21, 2013 |


Според НСИ, намалението на населението за 2012 г. във Видинския регион е с цели 16,0 промила, в Монтана – 12,8 промила, докато в София е само 1,9 промила, много пъти по-малко. Населението на Северна България намалява седем пъти по-бързо в сравнение с Южна България, където е и София, пише проф. проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.Той посочва още един тревожен факт- според данните на Националната статистика общият доход средно на лице от домакинство, както и темпът на неговото нарастване са драстично по-високи в София, в сравнения с останалите региони на България, особено в Северна България. 

Ако имаме предвид средногодишния процент на увеличение на доходите и ако настоящата тенденция се запази, то след 20 години русенци ще получават една трета, а силистренци една пета от доходите на столичани. От петте града с най-голям растеж на доходите (Стара Загора, София, Пловдив, Перник и Велико Търново) четири са в Южна България, а от последните пет града с най-нисък растеж (Габрово, Враца, Силистра, Видин, Пазарджик) само един не е от Северна България. 

След 20 години огромната и безнадеждна пропаст между бедните и богатите българи ще е в пъти по-голяма, смята професорът. Тъй като и сега, според данни на Евростат за 2012 г., повече от половината българи (60%) живеят в пълна бедност, 52% от децата са в пълна мизерия, очевидно е, че положението на най-широките кръгове от обществото в провинцията, и особено в Северозападния регион силно ще се влоши за сметка на привилегированите социални страти от столицата, богаташките гета около нея и в затворените елитни селища по черноморския бряг. 

С това геноцидът спрямо социалното множество от определени региони на провинцията ще бъде още по-жесток. В момента според НСИ смъртността на жителите на столицата София е 11,92 промила. В Северозападна България, например във Видин, смъртността е много по-голяма – 23,21 промила, около два пъти. Това означава, че на всеки един починал софиянец се падат по два покойници от провинцията на север от София. 

Пак според НСИ, заболелите и починали от болести на органи на кръвообращението български граждани, живеещи в Северен централен район, са с 32% повече от живеещите в Югозападния район, включващ и София, т.е. на всеки трима починали по тази причина от този регион се падат четирима починали от региона, в който са Велико Търново и Русе. 

Така стоят нещата и по отношение на раковите заболявания и т.н. Всичко това е ярка проява на пристрастеност само съм интересите на даден регион – столицата – за сметка на интересите, благоденствието, здравето и живота на хората в другите български региони, завършва своя анализ проф. Иванов.