Human Rights Watch: България да разследва полицейското насилие

петък, юли 26, 2013 |

Българското правителство трябва да започне разследване на действията на полицията по време на ожесточените сблъсъци вечерта на 23 юли пред парламента, в резултат на което са били ранени 17 души. Такъв призив отправи авторитетната международна организация Human Rights Watch, след като новината за сблъсъците и блокадата на депутати у нас обиколи целия свят.
Представител на Българския хелзинкски комитет (БХК), местна правозащитна организация, който е станал свидетел на сблъсъците, разказал на Human Rights Watch, че около 22 ч. във вторник частите за борба с безредиците безразборно биели демонстрантите с палки, ритали ги и ги удряли с щитове. Служителите на българското МВР са упражнили насилие и спрямо петима журналисти, посочва в позиция на сайта си организацията.
„Тези тревожни сведения, че протестиращи и журналисти са бити от полицията, изискват разследване”, смята Лидия Галл, изследовател за Балканите и Източна Европа в Human Rights Watch. По думите му протестиращите трябва да се въздържат от насилие, а полицията трябва да проявява сдържаност и толерантност към всички хора, които упражняват правото си да протестират.
Една от жертвите разказала пред БХК, че не си спомняла много от побоя, освен че "просто изгубила съзнание" и лицето й кървяло силно.
Съгласно международното право, използването на сила от правоприлагащите органи трябва да е пропорционално и да служи на обективна и легитимна цел, посочват от международната НПО. И допълват, че трудно се намира каквото и да било оправдание за полицейското насилие срещу журналисти.
Правителството има задължение по законите за човешки права да гарантира, че медиите и журналистите могат да работят свободно и без намеса от страна на държавата. Тези нападения срещу журналисти поставиха свободата на изразяване и свободата на медиите в сериозен риск и изискват независимо разследване и дисциплинарни мерки срещу отговорните лица, смятат експертите на Human Rights Watch.