Георги Димов: България и Турция са обсъдили съвместни действия по границата, с цел ограничаване на бежанския поток

понеделник, октомври 28, 2013 |

Георги Димов – бивш генерален консул на България в Одрин, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Българският външен министър Кристиан Вигенин се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу. Вигенин декларира подкрепата на София за членството на Турция в Европейския съюз. По отношение на незаконните имигранти Кристиан Вигенин подчерта, че въпросът е от огромно значение за България. Детайлите около срещата на Кристиан Вигенин с Ахмет Давутоглу или поне това, което изтече по медиите, очакваме сега от бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов. 
Георги Димов: Темата има три измерения, респективно очаквания. На първо място, това е визитата на нашия външен министър, като акт на междудържавни отношения, междусъседски диалог и на активна, макар и позакъсняла дипломация. На второ място, това е конкретиката и наложителността на дневния ред, в случая бежанската вълна, провокирана главно от събитията в Сирия през последните две години и половина. И на трето място, отношенията между Турция и Европейския съюз с две главни измерения. Първото измерение е, отдавна очакваното споразумение за реадмисия. Второто измерение е самият преговорен процес на Анкара, елемент от който е и постигането на официално съгласие за обратно приемане на нелегални имигранти. В рамките на тези три, според мен, доминиращи измерения, виждам две главни писти за отстояване на нашите национални интереси. Самата визита на нашия външен министър показва усилия за гарантиране на охраната на границата, ако щете в генериране на бъдещо доверие и взаимна съпричастност. Втората писта, това е институционалната писта, тоест по линия на Европейския съюз. И тук си заслужава да се спрем по-подробно на две измерения. Първото е самата реадмисия, споразумението за реадмисия. И на второ място, разбира се, сериозните въпросителни за искреното желание на Турция за членство в Европейския съюз, тъй като към настоящия момент има сериозни въпросителни, както от управляващата политическа сила, така и от нагласите на общественото мнение в страната. 
Водещ: Нека да започнем с тази спогодба за реадмисия, това обратно връщане на имигранти, на бежанци, между Турция и Европейския съюз. Как би спомогнала за справянето са бежанската вълна като цяло и как би ни помогнала на нас тази спогодба?
Георги Димов: Вижте, въпросът е в това, че, разбира се, тази спогодба със сигурност ще ни помогне, но лично аз не съм оптимист, че тя може да бъде подписана в спешен порядък, тъй като самото нейно подписване е свързано с реципрочни отстъпки по отношение на Турция. А това са преди всичко визовите облекчения. Аз само ще напомня, че през юни миналата година беше парафирана самата спогодба и тогава беше направена прогнозата, че до самото подписване и ратифициране могат да минат четири години, тоест говорим за средата на 2016 година. 
Водещ: Тоест, това е някакво далечно бъдеще. 
Георги Димов: …няма как да кореспондира на сегашните ни надежди. 
Водещ: Да, разбирам. А получил ли е външния министър Кристиан Вигенин, уверението на своя колега Ахмет Давутоглу за взаимно сътрудничество по охраната на границата? Аз още веднъж ще повторя, че твърде малко изтече по медиите. Но все пак. 
Георги Димов: От това, което стана известно, общо взето са две конкретни неща извън общите формулировки. Първото е, че е договорено или са договорени съвместни инициативи за подобряване на наблюдението на общата ни граница и респективно ситуацията с миграционния натиск. И второто конкретно нещо е, че е обсъден въпросът за възобновяване на работата на централната смесена българо-турска гранична комисия… 
Водещ: Това, което казвате е нещо ново.
Георги Димов: Да. Съгласно действащата, все още не е денонсирана, между България и Турция Спогодба за предотвратяване и решаване на граничните инциденти и за поддържане на самите държавни гранични знаци. 
Водещ: Да уточним, тази спогодба е действала преди и сега отново ще започне да действа, така ли?
Георги Димов: Не, исках да кажа, че тя си действа. Но това, че не е свиквана тази комисия, просто тук очевидно, че роля играе субективният фактор.
Водещ: Тоест това е някаква спешна комисия, която се свиква, с цел справяне с бежанския поток. Така ли да ви разбирам? 
Георги Димов: Не, вижте, дълго време тази комисия, тя съществува, спогодбата съществува и при такива подобни инциденти, дори много по-малки от тази масова бежанска вълна, тя се свиква. За да се обсъдят конкретни мерки. 
Водещ: Това беше важно уточнение. 
Георги Димов: Значи, тук говорим за централна комисия. Това е на ниво между двете държави. Освен това, на местно равнище, на оперативно-техническо равнище, има сътрудничество между самите погранични области – турските и българските. Досега сме имали много добро сътрудничество примерно при предотвратяване на природния бедствия, наводнения и т.н. Така че и тези механизми също според мен биха могли да се използват, защото това е наистина една извънредна ситуация, съгласете се. Също така искам да кажа, за тази спогодба за реадмисия, която очакваме да бъде подписана между Турция и Европейския съюз, просто искам да напомня, че други държави, които са в ситуацията на Турция, водят преговори за членство в Европейския съюз от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора и Молдова, подписаха още през 2007 година, подобна спогодба за реадмисия срещу получаването на визови облекчения за техни граждани. По същата схема се действа и сега. Именно и заради това нашият външен министър подчерта, че България активно действа за ускоряване на плана за действие именно за решаване на тези визови облекчения за турски граждани, срещу които евентуално да се подпише спогодбата за обратно приемане. Проблемът с Турция обаче е, че самата турска позиция е твърде максималистична и в много изявления се говори не за визова либерализация, а за премахване на визите, което Брюксел категорично няма да приеме. 
Водещ: Министър Вигенин декларира още веднъж подкрепата на България за членството на Турция в Евросъюза. Обаче какви са шансовете на Турция? Как е настроено обществото в Турция?
Георги Димов: Вижте, тези два въпроса са взаимно свързани. На първо място трябва да кажем, че има сериозни подозрения, че сега управляващата партия на Справедливостта и развитието и лично премиерът Реджеп Ердоган използваха, и е възможно и сега да използват магистралната писта Европейски съюз за установяване на други обществени и политически порядки, и за принизяване и уязвяване на турските въоръжени сили като последен стожер и гарант за светското начало на държавата. И на второ място, което е свързано с първото, всички проучвания на общественото мнение в Турция показват сериозен и наистина катастрофален спад за подкрепата за евентуалното членство в Европейския съюз. Аз ще цитирам само една актуална за тази година анкета. 
Водещ: Само ще ви помоля накратко, тъй като напредваме във времето и да кажем защо са се променили нагласите на турското население? 
Георги Димов: Да. Само ще ви кажа, че през 2004 година, в навечерието на започването на преговорите, за Турция подкрепата е била 73%, а против са били само 9%. Сега, след 8 години, подкрепата е само 44%, тоест повече от половината спад, а противниците са се увеличили 4 пъти. 
Водещ: На какво се дължи това според вас?
Георги Димов: Това се дължи на проблема, че все повече се вижда, че перспективите на Турция за членство в Европейския съюз не са бляскави и пътят наистина ще бъде много труден и продължителен. 
Ева БРАНИМИРОВА

0 коментара:

Публикуване на коментар