Гръцки режисьор засне филм за ефекта от турските сериали

вторник, октомври 29, 2013 |


Известна е популярността на турските телевизионни сериали сред милиони хора на Балканите, в Близкия изток, Северна Африка и Азия, но не е изследвано как тези "сапунени опери" проникват в социалната и религиозната реалност на мюсюлманките, особено в арабския свят. Как малкият екран променя начина, по който жените се възприемат, и подкрепя дебата за права на жените.

Това е темата на журналистката и режисьор Нина Мария Пашалиду в новия й документален филм "Късмет". Сред съпродуцентите са Agitprop и Българският национален киноцентър. Филмът е включен в конкурсната програма на Международния филмов фестивал за документални кино в Амстердам  (IDFA), който се провежда от 20 ноември до 1 декември.


"Късмет" е заснет в Турция, Египет, Обединените арабски емирства, България и Гърция. Пашалиду попада зад кулисите на производството на сериали, разговаря с някои от най-прочутите им звезди за феноменалния успех, както и със зрителки, идентифициращи се с героините от екрана и споделящи надеждите си за еманципация.

В Кайро например жена, която е жертва на сексуално насилие, разказва как "Пепел от рози" (Fatmagul) е нарушил табуто и открито говори за изнасилването. Друга жена от ОАЕ признава, че след този сериал решила да се разведе с мъжа, за когото била омъжена като малко момиче.




В 52-минутния филм има и имами, обявяващи се срещу новия културен модел, който прокарват турските сериали, и обвиняват авторите им за вълната от разводи в арабския свят.

В интервютата в Абу Даби, Кайро, Атина, Мостар, София и Истанбул се търси отговор на въпроса защо сериалите пресичат културни и религиозни граници. Заради идентифицирането със силните героини, които се борят, зрителите им ги възприемат като нещо повече от временно бягство от реалността.

Това е продукция, изнасяна в повече от 80 държави, и успехът им подпомага и независимото турско игрално кино, а някои телевизионни актьори се появиха и на голям екран.

0 коментара:

Публикуване на коментар