Васил Лязе: Няма да се оставим да ни прецакат за имотите в Истанбул

вторник, януари 14, 2014 |

В края на септември м.г.разследване на "Труд"алармира, че близката до турския премиер Реджеп Ердоган турска строителна компания "Ташяпъ" и адвокатката Айшегюл Топуз искат да спечелят милиони долари от върнатите на цариградските българи 7 имота в Истанбул.
По-малко от 3 месеца по-късно босът на "Ташяпъ" Емрула Туранлъ се оказа сред арестуваните в мегаразследването за корупция, опряло до самия Ердоган. А председателят на настоятелството на българската църковна общност Васил Лязе ни потърси, за да обясни как и защо точно "Ташяпъ" е избрана да строи върху 59 български декара на пъпа на Истанбул. И че няма намерение да се отказва от услугите на Туранлъ.
С ВАСИЛ ЛЯЗЕ, председател на настоятелството на българската църковна общност в Истанбул, разговаря НИХАЛ ЙОЗЕРГАН:
- Г-н Лязе, преди 5 години сте подписали договор със строителната компания "Ташяпъ" да бъде изпълнител по проекта за строеж върху парцела от 59 декара в истанбулския кв. Шишли. Защо, след като още не бе ясно дали ще ви бъде върнат този имот?
- Нека първо отбележа, че фирмата, която ремонтира Желязната църква, няма нищо общо с компанията "Ташяпъ", чийто патрон е Емрула Туранлъ. Просто съвпадение на имената.
За мястото в Шишли подписахме предварителен договор, в който се бяхме споразумели ние да вземем 35%, а "Ташяпъ" - 65%, ако държавата ни върне парцела. Нито една друга фирма не се наемаше да сключва с нас какъвто и да е договор, защото имотът не се водеше на наше име.
Защо "Ташяпъ"? Защото се договорихме те да ни съдействат да си извоюваме парцела. Те са един от най-мощните строителни гиганти, гарантиращи суперкачество. Това е фирма, която винаги предава обектите си в срок и е изпълнителка на много големи проекти в Турция.
Предварителният договор предвиждаше $ 10 млн. неустойка за всяка една от страните, която го наруши.
Преговаряхме и с други компании по това време, но процентите, които даваха, бяха много под тези, които ни предложи "Ташяпъ". Затова избрахме най-изгодния за нашата общност вариант.
- Спорен е въпросът дали сте провели търг, както изисква прозрачността. Нямаше ли как да дадете мястото на принципа "построй-работи-върни" - за 20-30 години например?
- Законът за търговете нас не ни хваща, защото сме фондация. Изпратихме покани до няколко фирми от бранша. Те направиха своите предложения, сравнихме ги спрямо пазарните цени, условия, проценти и с решение на ръководството на настоятелството се спряхме на "Ташяпъ".
Нито една компания не се нави да строи с модела "построй-работи-върни", защото не е изгоден за тях. Става въпрос за много големи инвестиции. Кажете ми колко фирми имат такива възможности? Броят се на пръсти.
Важно беше фирмата, на която ще се спрем, да бъде добре приета от правителството, защото от него зависеше дали ще ни върнат изобщо имотите или поне някои от тях.
След като с правителственото решение преди година и 7 месеца получихме 7 от 11-те имота, които искахме, почнаха тежки пазарлъци с "Ташяпъ" за подобряване на условията по договора. В началото Емрула се дърпаше, настана една патърдия, кавга, гюрултия и накрая кандиса да вдигне нашите проценти от 35% на 50% за големия парцел в Шишли от 59 000 кв. метра. А за друго реституирано място от 5000 кв. метра се разбрахме 60% за нас и 40% за тях.
Имаме вече одобрението на Дирекцията за вакъфите и на истанбулския съд.
- Какво сте се разбрали да се строи?
- Още не е ясно. Не сме стигнали до този етап. Туранлъ ще донесе плана за строеж и ако го одобрим, ще почне да го реализира.
Аз съм бизнесмен от 53 години, вече съм на 74. Патрон съм на две фабрики за производство на пластмасови изделия. Бил съм и генерален директор на друга фирма преди това. Всички от ръководството на настоятелството са висшисти, само аз съм със средно образование, но всички знаем по няколко езика, четем, интересуваме се. Не сме глупаци да се оставим да ни прецака някой. За нас водещ е българският интерес.
Не успяхме да си върнем болницата ("Евлоги Георгиев" - б.р.), която в момента е на в. "Тюркие", само заради намеси не на място на някои бюрократи, дипломати и политици в София, които вместо да ни помогнат само объркаха нещата. Идват тука и дават акъл: "Да бяхте направили търг, можеше да го спечели американска компания..." Питам ви коя американска фирма може да дойде тук и да изкара разрешителните, които уреди "Ташяпъ"?
Други ни съветваха изобщо да не строим. Трябвало да дадем парцела под аренда... И какво, нива ли да стане това място, оранжерии ли да правят, марули, краставици и домати да садят и ние да чакаме да печелим от наема? Щуротии...(смее се).
Вие писахте вече, че на този терен имаме заварено положение - техникум, факултет на университета "Бахчешехир", водят се занятия - 5000 ученици и студенти общо. Освен това има открита и закрита спортна площадка, а кметът на Шишли е направил нова сграда на общината.
Колко са фирмите, които биха се навили да строят на такъв проблемен парцел? Видяхте какво стана с парка "Гези" заради няколко дървета, които общината реши да премести на друго място - стана бунт. А ние какво ще правим, въобще не е ясно.
"Ташяпъ" има грижата, при това в срок от 3 години, да разчисти терена, да събори старите сгради и да почне да строи. Как ще го реши, ние не знаем.
- Има ли протокол, доказващ, че действията ви са подкрепени от всички членове на настоятелството?
- Разбира се! Че как иначе?! И то два - първо за предварителното споразумение с "Ташяпъ" и после - след като получихме тапията за имота. Единствената ни цел е да успеем да застроим този имот и да оставим нещо след себе си. Смятаме да се самофинансираме в бъдеще от него и така да облекчим българската държава от субсидията (50 000 евро годишно - б.р.).
- Туранлъ бе арестуван за кратко в рамките на мегаразследването за корупция, което опря и до премиера Ердоган. Това не опетнява ли името на българската общност? Не обмисляте ли да развалите договора с "Ташяпъ"?
- Никой не е застрахован от арест. Това не прави Емрула автоматично виновен.
Сключили сме твърде задължаващ и за двете страни протокол от 40 страници с "Ташяпъ" и само ако в рамките на определения срок от 3 години бъдат изпълнени всички поставени от наша страна условия, тогава ще се започне строежът. Ако успее - окей, ако ли не - Туранлъ ще си остане с харчовете за осигуряване на подходящите условия за строеж.
"Ташяпъ" ползва американски консултант за проекта. Ние искаме да построят и старчески дом, защото имаме право да се намесваме във всеки един етап. Това е моя стара мечта - освен за младите да се погрижим и за старите.
- Във ваш интерес ли е презонирането на терена със специално разрешение на уволнения министър на градоустройството Ердоган Байрактар?
- Естествено! Туранлъ го издейства и плати $ 2,5 млн. на община Шишли за новия план. Ние делим всичко наполовина, колкото етажа построи нагоре, надолу, настрани, обекти, всичко.
- "Ташяпъ" фактически ще са съсобственици на парцела.
- Да, срещу планирана инвестиция от близо $ 2 млрд. При настоящите условия в Турция, при тези нерешени проблеми на нашето място тази сделка е възможно най-добрата за интереса на българската общност. Към момента парцелът в Шишли се оценява на 264 млн. лири, или $ 132 млн. Турските вестници хиперболизираха нещата и писаха за $ 600 млн., но това е хипотетична стойност в бъдеще.
След публикациите на "Труд" не минава ден някоя фирма да не се обади с предложение те да строят вместо "Ташяпъ". Казвам им, че сме сложили вече подписи и че ако се откажем, ще плащаме обезщетения за милиони.
По закон тук може да строи само местна компания - нито българска, нито европейска, нито американска. Нека това да се знае и да не се правят спекулации повече какво можело и какво не.
- Да кажем, че Туранлъ не успее да изпълни условията ви в срок. Страхувате ли се, че нещо може да ви се случи, ако му заявите, че се отказвате от него, въпреки че е пръснал милиони?
- Г-жо Йозерган, Турция е правова държава. От какво да се притеснявам? Да кажем, че са минали 3 години и 95% от работата е свършена, а той иска отсрочка от няколко месеца. Тогава бихме проявили търпение. Но ако видим, че нищо от обещаното не е свършено, прекратяваме отношенията си с него и избираме друг изпълнител.
- Какво постигна адвокатката Айшегюл Топуз и какво дължите?
- С нея работим от 2004 г. Хонорарите бяха плащани редовно. Тя много добре подготви документите и подаде заявленията до Дирекцията за вакъфите. Но в крайна сметка имотите ни бяха върнати с политическото решение на турското правителство.
Тя има договор не за 5% (от стойността на върнатите имоти - б.р.), както писа вашият вестник, а за 2%. Неразбирателството помежду ни не е за процента, а за сумата, за която тя пледира, и то предимно за мястото в Шишли.
Топуз настоява да получи пари не по днешните пазарни цени, а на базата на теоретичната бъдеща стойност. Прави опит да си вдигне цената с обяснението, че след застрояването на новите сгради парцелът щял да се оскъпи десетократно, а тя се била преборила за него. Има един лаф на турски: "Видяла телето и пресметнала цената на бонфилето."
Разбрахме, че се готвела да ни съди, но още не е завела дело. От друга страна, ние вече не искаме да работим с нея, но тя е ангажирана с едно дело - за наш имот в Ортакьой. Завела го на своя глава, без да се консултира с нас. Местният съд пък взе, че реши да ни го върне мястото.
Дирекцията обаче обжалва, защото не е спазен каналният ред. Предполагаме, че съдът ще уважи жалбата и ще загубим мястото, с което ще приключим взаимоотношенията си с Топуз.
TRUD.BG

0 коментара:

Публикуване на коментар