Поверителен доклад до Бойко Борисов за TIKA и срещи с представители на изселнически организациии в Турция

вторник, януари 12, 2016 |

В резултат на проведена неофициална среща с представители на  изселнически организациии в Република Турция, мога да обобщя следното:

1. В Република Турция живеят около 560 000 български изселници притежаващи и български паспорти. От тях около 320 000 са с право на гласуване.
2. На последните парламентарни избори (2009), правото си са упражнили около 40 000 души.

3. Реално необхванати са поне 280 000 души с право на глас.

Каква е ролята на държавата?

В правителството на Република Турция е назначен министър без портфейл, който отговаря за работа с т.нар. външни турци.
Това са общности в целия свят, които не само изповядват исляма като основна религия, но и ползват турски език или някой от диалектите му. Целта е да се защитават техните права и да не бъдат дискриминирани по какъвто и да било начин.

Преди провеждане на избори в страна, в която съществува такава компактна общност, към Меджлиса се създава комисия от 4 члена –  двама от управляващото мнозинство и двама от опозицията. Там реално се оформя и политиката на подкрепа за определена политическа сила или неин кандидат при провеждането на избори.

Конкретно за България, без санкция на тази комисия, която и да било партия, не би имала успех както сред изселниците, така и сред местното турски говорещо население.
След получаване на "разрешение" за подкрепа, се определя и стратегията за конкретната кампания.

Какъв е механизмът.

За съдействие обикновено се привличат служители от държавната администрация, основно от учителските среди. Дава се възможност за непряка кампания по турски телевизионни и радио канали. Организират се посещения на висши държавни чиновници в смесените региони, като се използват различни значими поводи, които биха събрали много хора на едно място.

Активират се и изселническите организации, които също провеждат кампания и съдействат както за явна, така и за тайна организация на изборите.

За мероприятията се заделя необходимият финансов ресурс. Формите за това са различни – от безплатно пътуване и осигурено пребиваване, до финансиране и на конкретни мероприятия.

Не е за подценяване и работата на ислямските духовници по места, и джамиите като място за провеждането  пропаганда . Затова в момента решаването на въпроса с демократично избиране на нов главен мюфтия е един от основните. Генджев категорично не се подкрепя.

Какви са конкретните действия, които биха предприели хората, с които проведох среща:

1.Разговор с министъра без портфейл.
2.Представяне на идеята и в кои райони би могло да се издигнат кандидати и да се защитят позиции по-добри от тези на ДПС.
3.Да гарантират, че по всякакъв начин ще съдействат за ограничаване на притока на желаещи да работят в Р Турция, като съдействат за осигуряване на поминък в смесените райони.
4.Да представят идеите си за бъдещо развитие на смесените райони пред организация TIKA (Организация, която контролира финансов ресурс, предназначен за инвестиране в смесени райони извън Турция. Ресурса се набира основно от членски внос на фирмите в Р Турция, както и от държавата.)
5.Следва представяне на конкретните идеи и действия за постигането им пред т. нар. Балканска маса в Министерство на външните работи.
6.Последен етап е представяне пред премиера на Република Турция. Ще отбележа, че той също разполага с фонд, от който биха могли да се определят средства, както за инвестиране в смесени райони, така и за конкретна изборна кампания сред изселниците.

Какви са задачите при тези представяния?

1. Да се убеди правителството на Р Турция, че една кандидатура, подкрепена от изселническите организации и хората с които те ще работят, би подкрепила позиции, като например:
- членство на Турция в ЕС;
- подкрепа на големи структуроопределящи проекти, напр. "НАБУКО";
- облекчаване на визовия режим, като се използва опита с Германия и Франция. Облекчаването на визовият режим би прекратил порочната практика за събиране на нерегламентирани такси, които пълнят касата на определена партия, каквато е практиката сега;
- решаване на проблема с избор на гл. мюфтия. Обърнаха внимание, че Касим Дал е поел такъв ангажимент, но не успява да го изпълни. Затова в Анкара не му вярват и той не е "техният човек";
2. Подкрепа (явна или скрита) на кандидати за кметове на политическата партия, която поддържат представителите на изселническите организации при определени условия за взаимодействие на други места. За да започнат конкретни действия, биха желали в най-кратък срок да се проведе среща на упълномощен от премиера представител с лидери на изселническите организации, задължително с ръководството на "Платформа Белене", а при възможност и с представители на централната власт от които биха зависили процесите. На тези неофициални срещи да се изяснят основните позиции и условията за работа.

Извън темата обсъдихме и други събития, бяха споделени интересни мнения.

1.По провалената среща на А. Доган и премиера на Република Турция. Твърди се, че се очаква присъда за Доган и като знак  е извикан Касим Дал. Единственото нещо, което е коментирано, е въпроса за мюфтийството. Останало е мнение, че Дал не е в състояние да влияе на този процес, защото е загубил доверието на вярващите.
2.В Турция са категорично против създаване на ново ДПС с Касим Дал, но би се подкрепила алтернатива, която да няма претенции на ново ДПС. Грешно е мнението за "вторият човек в ДПС".
3.Много са важни резултатите от изборите през юни. Ако сегашният премиер спечели мандат, то "моливът на Доган е окончателно  счупен". Твърдят, че върхушката на ДПС е изолирана и трудно би се възстановило доверието.
4.Така или иначе, някой ще се възползва от ситуацията, но категорично не би се допуснало това да са РЗС, БСП, а вече и ДПС.
По-скоро биха били партии от десния спектър.

Накрая, колкото и да е неприятно, беше изказано мнение, че "гласовете на турците без санкция на Анкара няма да се случат на никого".

Относно: Проведена втора среща с представители на изселнически организациии в Република Турция.

В резултат на проведена втора неофициална среща с представители на  изселнически организации в Република Турция, мога да обобщя следното:

При посещението си проведох две отделни срещи. Бяха организирани предварително. Независимо от закъснението ни по обективни причини и сравнително късния час успях да проведа разговор с доста широк кръг представители на организациите.

Първата среща се състоя в офиса на адвокат Ферхан Черкез. Изселник от 1978 год., уважаван адвокат, член на УС на Асоциацията за културно сътрудничество на изселниците от Балканите и Тракия. Той е зам. председател на областното ръководство в Авжилар на управляващата Партията на справедливостта и развитието.

Присъстваха и:
1.Исмет Сезер – уважаван изселник с изключително влияние. Представи се като човек на ГЕРБ. Член на УС на Дружество за подкрепа на балканските турци. Твърди, че е имал и лични срещи с г-н Бойко Борисов.

2.Рущу Мерджан – бивш председател на УС на RUYAT-дружество  обединяващо изселници бизнесмени и управляващи банкери от Балканските страни, сега член на УС. В Дружеството членуват около 500 фирми и представители на банкови и финансови институции, които по техни твърдения управляват над 20 милиарда долари финансов ресурс. Човек с широк кръг от познанства. Увериха ме, че е в състояние да организира срещи на всяко ниво в Турция. Независимо дали е в областта на бизнеса или в политиката.

3.Джават Ватан – член на УС на изселническо дружество. Както самият той се определи – интернет боец. Бивш активист на ДПС в Каолиновско, от средата на 90-те години се е дистанцирал категорично от тази партия. Изключително добре запознат с политическата обстановка в България.

Втората среща се  проведе в офиса на г-н Юмер Юзгюз - генерален директор на Дружеството за културно сътрудничество на изселниците от Балканите и Тракия, с членска маса над 160 000 души, от които 14 000 български гласоподаватели. Дружеството подпомага своите членове, като според негови думи има дни, в които през офисите преминават над 300 души. Както той се представи: "Пия вино. Все още ми харесва "Меча кръв" и луканка." В офиса има фотографии от посещения на Г. Първанов, С. Сакскобургготски и други представители на български правителства от последните 20 години. Не видях фотография на представител на ДПС.

Присъстваха:

1.Фикрет Гюрефе - член на УС на Дружеството за културно сътрудничество на изселниците от Балканите и Тракия;
2.Сезгин Индъръм - член на УС на младежко движение  на Дружеството за културно сътрудничество на изселниците от Балканите и Тракия;
3.Рамазан Гюнай - председател на комисията по култура в  Дружеството за културно сътрудничество на изселниците от Балканите и Тракия. Водещ в телевизия "Румели" – популярната сред изселниците.

Поради закъснението ни не успяхме да осъществим среща със Сейхан Туркан - председател УС на Дружеството на балканските турци с над 15 000 членска маса.
    
Ще се постарая да обобщя това, което бе споделено.

Подчертавам изключителната добронамереност  и удовлствието на всички, че все пак в България, както те се изразиха:  "... се появи интерес към нас и от хора извън  ДПС..."

Категорично е мнението на всички, че ДПС е узурпирало взаимоотношенията между Турция и България. Силно впечатление прави изключителното доверие и надежда към министър-председателя г-н Бойко Борисов. Очакванията към него са много големи. И на двете срещи, разговорите започваха с отминалото посещение на г-н Дянков и г-н Рашидов.

За съжаление, общо е мнението за зле организирано посещение от такова ниво. Не са поканени хора от първите 20 най-големи и влиятелни изселнически организации. Дори не са били информирани. Липса на каквато и да било информация за посещението и темите които ще се обсъждат. Непознаване на проблемите на изселниците от страна на българските представители. Такова е мнението и за срещата с г-н Мирослав Найденов, при неговото посещение.

Прави впечатление, че изселниците са следили  отзвука от посещението в България и изразяват становище, че "... ДПС се подигра на ГЕРБ за този опит за привличане на изселниците на своя страна...".    Категорични са мненията, че за този резултат определена роля има и консулът на България в Истанбул, за когото твърдят, че е в близки отношения с ДПС.

Вторият въпрос, засегнат от почти всички и на двете срещи, е отношенията на ПП ГЕРБ и "АТАКА". Както се изразиха присъстващите: "ПП ГЕРБ да се отърве от патерицата АТАКА". Следят се всички изказвания на лидера на "АТАКА". Забелязан е и по-мекия изказ в последно време, но това не прави тази партия по-приета. Категорично е отречена в средите на изселниците. За съжаление умело се използва за въздействие от страна на ДПС за формиране на отрицателно отношение на турците в България към ПП ГЕРБ и лично към г-н Бойко Борисов. Това, че "АТАКА" ще издигне собствен кандидат за президент улеснява формиране на отношение към кандидат на ПП ГЕРБ.

По отношение действията на Касим Дал и по въпроса ДПС.

Изразиха становища, че посоката на действията на Касим Дал е грешна. Няма смисъл да се губи време с ДПС, да се правят опити за разцепване или нещо от този вид. По-лесният и нормален начин е да се предложи нова алтернатива, основана на настоящето и бъдещето, а не на миналото. "Мина времето на затворниците и поборниците". Категорични са, че той и Доган изолираха всички учредители, особено тези, които са лежали в затворите.

И питат: "Защо да му вярваме? Той е  идеологът на политика за изолация на турците от смесените райони от това, което се случва в България. Човекът, който "рекетираше" турските фирми, желаещи да правят бизнес в тези райони. Той е човекът, който направи така, че ако нашите роднини от България ни помагаха, за да се уредим и успеем в Турция, сега ние трябва да помагаме на тях. За съжаление районите, в които живеехме, са най-бедните - след 8-годишното управление на Доган, Дал и други като тях."

Ръководството на ДПС умело използва "АТАКА", за да вкорени вражда, но насажда и мнението, че г-н Борисов мрази турците. Повод Доган да бъде наказан има, но я няма алтернативата. Тази алтернатива не трябва да я има само, за да бъде наказан Доган. Досега ДПС винаги е узурпирало алтернативите си още в зародиш и за това те не са успявали. За това и Дал не е алтернатива. Не трябва отношението към изселниците да бъде като отношението на Доган и Дал – грабвай гласовете и бягай.

Поставя се въпросът: "Каква е гаранцията, че дори и при наличие на алтернатива ГЕРБ няма да се коалира с ДПС и тази алтернатива няма да се използва за оказване на въздействие върху ДПС, за да заемат "правилната страна"?"

Според изказани мнения, свърши времето на национализма и е време да правим бизнес. Не трябва да се гледа на турския инвеститор като на душманин. Отношение, наложено не без помощта и на ДПС. Независимо, че точно тези хора бяха най-големите "рекетьори" на външния турски инвеститор.

Изселниците са с впечатление, че г-н Б. Борисов е против Доган, но искат да го чуят лично от него. По тяхна информация ДПС ще използва празника 8-ми март, който нашите изселници празнуват. От 05.03.2011 г. десет депутати от движението ще провеждат срещи. 

Какво е необходимо, за да се появи алтернативата?

Разговорът започна с това какво носим в чантата. Колко е волята! Дошло е време да се определи правилната диагноза и да се напише рецептата за оздравяване и за едно добро сътрудничество. "Ако сте решили да промените нещо, то трябва да е или завинаги ли не тръгвайте!"

Трябва нова стратегия за отношенията между България и Турция, която да включва и изселниците. Времето е изключително подходящо. Категорично е мнението, че в лицето на г-н Б. Борисов се вижда човекът, който може да помогне. Препоръчва се да се изтрият определени реплики в изказа му (не посочиха конкретни), които помагат на ДПС да го представят като враг на турците.

Трябва да се избере "... най-интимният път за влияние сред изселниците, а чрез тях и върху техните близки в България...". Да осъзнаем, че един глас на изселник води след себе си поне три в България. Колкото и да не искаме, е необходимо да приемем (в България), че както се каза: $От тук (Турция) духа вятърът на влиянието." Възможността изселниците да влияят емоционално върху турците в България е много по-голяма отколкото тази на върхушката на ДПС. Стига да се осигури нормална среда за това.

Необходима е харизма на лидера, който би бил лице на една такава алтернатива. Те твърдят, че са намерили подходящият човек.
Категорични са, че ако се подкрепи създаването на една такава алтернатива, няма да е необходим какъвто и да било ресурс ГЕРБ да се занимава с ДПС. Както се заяви: "Не е необходимо да се афишира близост, а готовност за партньорство."

Ресурс за организацията не трябва да ни притеснява. Хората застанали зад идеята са успели, но търсещи обществена изява. Както казаха: "Има организация, в която хората са положили клетва да смъкнат Доган!". Обща е позицията, че трябва да се побърза с организацията.

Необходимо е да се изкарат от летаргия онези около 280 000 избиратели, които не упражняват вота си. Това ще помогне и в предстоящата кампания за парламентарни избори в Турция. Гласовете на изселниците са важни. В техните организации членуват личности със силно влияние в обществото. Управляващата партия се интересува от тях. Както отбелязах в първият си доклад, лидерът на партията не е с най-добри чувства към върхушката в ДПС и особено към А. Доган.

Необходимо е да се чуят проблемите на изселниците и да получават решения. За тях писах в предишния си доклад. Не е нормално подновяване на паспорт в българско консулство да трае две години при положение, че в България се издава за седмица. Проблемите с пенсионирането, визовите проблеми. Както заявиха: "Искам да се видя с моя приятел Митко, но е трудно."

И преди проблемите са поставяни пред министър-председатели, министри, пред президента Г. Първанов, който независимо, че се ползва с подкрепата на ДПС не е направил нищо, както за изселниците, така и за техните близки в България. Опасенията са, че е възможно това да се случи отново.

Какво е необходимо според представителите на изселническите организации:

В предишният доклад описах механизмите. Сега се направиха конкретни предложения.
1.Да се подготви и осъществи среща на министър- председателя с представители на изселническите организации в Турция.
С голям резерв се приема работата на дипломатическото ни представителство.Директно се заяви, че корупционните практики са ежедневие. Търсенето на провал при организираните срещи на държавници е съвсем осъзнато. Затова ангажимента по организацията на такива срещи е от страна на самите изселнически организации.
2.Задължително е предварително да се изяснят основните проблеми, които биха били поставени, за да е подговен г-н Борисов за реакция.
3.Срещи с бизнесорганизации на турския бизнес с интерес за инвестиции в България.
4. Организиране на среща с обикновени изселници, дори препоръчаха посещение в дома на някои от изселниците. Декларираха готовност да организират масово мероприятие с участие на представители от цяла Турция. Добре е да присъства и кандидатът за президент.

Завършихме с това, че:

Географията на България не е за пренебрегване. Вратите на Европа са забити в България. Турция оценява това. Вместо в уморена Европа, много българи ще дойдат да работят в Турция. Има търсене на специалисти инженери. Голям пропуск е липсата на сътрудничество между български и турски учени, особено по темата Черно море. Обичат си родните места, но там всичко е разрушено – кой е виновен за това. Такива настроения срещу турците е нямало и по времето на Живков.

През първите десет години след 1990 г. изселниците  получаваха материална и финансова подкрепа от близките си в България. Сега е обратното. Те помагат на своите близки. Желанието им е да помогнат районите да се развиват. "ДПС беше оставено да управлява в тези райони, защо се получи това. Как стана така, че допуснахме тази грешка - 20 години да се подкрепя БСП."
Има шанс нещата да се променят и не трябва да се пропуска. Както беше изразено: "Времето за флирт приключи. Необходимо е да се действа!"

Ферхан Черкез, адвокат, член на УС на асоциацията за културно сътрудничество на изселниците от Балканите и Тракия. Заместник-председател на Областния съвет на управляващата партия в Авджилар.
Исмет Север, представител на ГЕРБ. Член на УС на дружество за подкрепа на балканските турци.
Джеват Ватан, интернет боец.
Фикрет Гюрефе, член на УС на дружеството за културно сътрудничество на изселниците от Балканите и Тракия.
Юмер Юзгюл.
Рущу Мерджан, заместник-председател на RUYAT, дружество на бизнесмените и банкерите от Румелия.
Сезгин Индъръм, младежко движение на Дружество за подкрепа на балканските турци.
Рамазан Гюнай, председател на комисията по култура в дружеството. Водещ в тв Румели.


bgsniper.com

0 коментара:

Публикуване на коментар