Бурката е знак за дискриминация на жените

сряда, май 11, 2016 |

Мая Манолова

Като юрист се съмнявам, че проблемът със скриването на лицето може да бъде решен с наредба
В някои европейски държави, например във Франция и в Белгия, са забранени бурките в държавните училища, в държавните университети, в държавните учреждения. Но самото понятие “публични места” е достатъчно широко, защото улицата, джамията също са публични места. Всъщност самата идея на тези религиозни облекла е не да се носят вкъщи, а да се носят навън. Това е едната гледна точка. Освен това според Конвенцията за правата на човека правото на религиозно облекло е основно право. Само че то се удря с едно друго човешко право. Аз тук не бих изтъкнала аргументи, свързани с националната сигурност, а аргументи, свързани с правото на защита от дискриминация и равнопоставеността на половете. И тук именно трябва да се прецени балансът.
Според мен скриването на лицето на жената не е заплаха за националната сигурност. Погледнато чисто фактологически, не е задължително терористите да са с бради. Видяхме какво се случва - обикновено са съвременно облечени, с къси панталонки, с раничка. Като юрист много се съмнявам, че подобен проблем може да бъде решен с наредба.
Наредбата е нормативен акт, който урежда въпроси от местно значение. Ако например в Каспичан бурките са забранени, а във Видин не са, човек, идвайки от Видин, трябва да се преоблече в Каспичан. Може би трябва да има табела, нова пътна табела, нов пътен знак - “Бурката забранена”. Този дебат е необходим, той трябва да се случи на ниво закон.
(От интервю пред Нова телевизия)

0 коментара:

Публикуване на коментар