"Сън": От България до Вулгария

понеделник, юли 22, 2013 |

Българският черноморски курорт Слънчев бряг се превърна в предпочитано място за "алкохолен туризъм" за британците на възраст между 18 и 30 години поради ниските цени, пише британският в. "Сън".
Слънчев бряг вече е основен туристически център сред бившите държави отвъд Желязната завеса, с 200 хотела и почти толкова барове. Той вече е основна дестинация за млади холандци, германци и скандинавци, а сега и хиляди британци посещават курорта, за да купонясват, пише изданието.
Изкушението на евтиния алкохол обаче поставя живота им в опасност със злополуки при препиване, някои от тях със смъртоносен изход, и обири.
Повечето британски младежи признават, че са избрали българския черноморски курорт заради евтиния алкохол - десет шота текила струват 10 лв., а половин литър бира е около лев, отбелязва вестникът.
"Тази година има повече британци от когато и да било досега. Те оправдават репутацията си и се отрязват от пиене. Другите чужденци пият, но не и колкото британците. Ние просто представляваме страната си", казва 27-годишният Антъни Харви, който е в Слънчев бряг от близо два месеца.
Зачестяват обаче случаите на приемане в болница за алкохолно препиване, както и злополуки с падане от хотелски балкони, понякога със смъртен изход, и въоръжени грабежи.
Миналата година само за пет месеца британското посолство в София трябваше да реагира на 24 смъртни случая, включително три падания от хотелски балкони, отбелязва "Сън".
Други опасности са ясно видими докато човек се разхожда из курорта. По пазарски сергии свободно се продават мачетета с 25-сантиметрови остриета, електрошокови пистолети, автоматични ножове и боксове, понякога само за 5 лв., пише изданието, което съобщава за случаи на въоръжени грабежи.
В заключение "Сън" цитира 26-годишната българка Галина Терзобалиева, която притежава сергия в Слънчев бряг:
"Британските тийнейджъри обичат да препиват. Прекаляват и с алкохола, и с музиката, и със секса. Всяка нощ виждам тийнейджъри да отиват в болницата. Купонясват, препиват и пострадват. Не разбирам защо им е да пият толкова."
Когато обаче една седмица алкохолен туризъм в България струва съвсем малко повече от едно вечерно излизане във Великобритания, младите британци изглежда ще продължат да поставят живота си в риск, завършва статията на в. "Сън", озаглавена "От България до Вулгария".