Баклава по Газиантепски в Шумен

събота, август 10, 2013 |

Няма Шекер Байрам без баклава. Може едно парченце да хапнеш на светлия мюсюлмански празник, но трябва да е качествено и... да знаеш как да го поднесеш към устата си. Това разказва прочутият майстор на ориенталски сладкиши в Шумен Али Куввет.
Той е роден в столицата на прочутата турска баклава - град Газиантеп (с 1,3 милиона жители - б.а.), където занаятът се предава от баща на син.
Али също се научил да прави кулинарни чудеса от татко си, но залягал и над учебници по сладкарство. В занаята е от 1970 година и затова я е изписал с гордост на баклаваджийницата си на Казанджийската улица в Шумен.
Майсторът не крие от никого как се прави истинска баклава. Трябват 40 ката фини кори. Толкова тънки, че през тях да можеш да прочетеш вестник, обяснява Али и показва нагледно как това се случва изпод ръцете му.
Той точи наведнъж по дузина кори. Не повече от 20 минути са му нужни, за да извае прозрачните листове, големи повече от метър на метър. Тайната освен в сръчността е и в специалното брашно, което се приготвя в шуменска мелница от твърда пшеница, издава майсторът.
Плънката от два
вида ядки
е най-добра
Иначе няма нищо необикновено в тестото - слага се сол, вода, яйчен меланж, може и мляко.
За хубава баклава обаче трябва и качествена плънка, а Куввет ръси щедро настърган шамфъстък, който пак е внос от родината на баклавата. Може и орехи. И ако двата вида ядки се смесят в един сладкиш, стават чудеса. Тогава баклавата е пълна с храна не само за мозъка, а дава и невероятна полова мощ, защото шамфъстъкът е всепризнат афродизиак. Али дяволито се усмихва, че самият той е баща на осем деца. Единият от синовете му останал в Турция да върти своята баклаваджийница, а най-малкият - 14-годишният Мохамед, в момента се учи на занаята в Шумен.
От баклавата не се пълнее, макар че една тава от сладкиша “изпива” по 1-1,5 л захарен сироп, гарантира майсторът.
Без холестерол
“Важно е да се ползва масло без холестерол и освен това да я препичаш добре”, обяснява Куввет. Той лично хапвал от сладкишите си поне три пъти дневно и е жив пример, че от тях не се дебелее. Всяка година мюсюлманинът задължително спазва месеца Рамазан и тази година пак 30 дни издържал на пълен глад от изгрев до залез слънце. Има си и условие за пълна наслада от ориенталския десерт - малките парченца винаги се обръщат надолу, когато се слагат в устата. “Така захарният сироп се стича и удоволствието е невероятно”, обяснява сладкодумният майстор.
Куввет работи в Шумен вече 2 години, като всеки месец пуска нов вид баклава. Сега например измайсторил сладкиша “Султан”. Знае си, че тези дни го чака много работа, защото всичко в баклаваджийницата минава през двете му ръце, а по празници натоварването винаги е голямо. Но е категоричен: “Колкото и клиенти да дойдат, няма да ме изплашат.”
http://www.trud.bg