ЕС ще обяви военното крило на "Хизбула" за терористична организация

понеделник, юли 22, 2013 |


Военното крило на "Хизбула" влиза в терористичния списък на ЕС, съобщиха четирима независими един от друг дипломати, цитирани от Reuters. Решението, постигнато днес на срещата на външните министри на 28-те страни членки на съюза, все още не е обявено официално.Влизане в терористичния списък означава, че симпатизанти на "Хизбула" в Европа няма да могат да изпращат пари на организацията. Официални представители на ЕС също няма да могат да провеждат срещи с групировката.

Разделението на ливанската организация на "военна" и "политическа" част не е официално. В Ливан "Хизбула" е политически представена партия, която участва в няколко поредни ливански правителства.

Разговорите за включването в терористичния списък се засилиха след предотвратения атентат в Кипър миналото лято срещу израелски туристи и осъществената атаката на летище Бургас в България, при която загинаха един българин и петима израелски граждани.

Данни от разследването на атентата бяха оповестени за първи път през февруари в София, когато бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че има "обосновано предположение", че следите на нападението водят към Ливан.

В края на миналата седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че има ясни следи, които водят към "Хизбула".