Калабалък и доволни търговци в Ардино – изселниците са тук

вторник, август 06, 2013 |


Свещеният месец на мюсюлманите Рамазан Байрам оживи Ардино. Стотици изселници от региона, които живеят в Турция, пристигнаха вече в Ардинско заради предстоящия празник на 8 август. Градът живна от наплива на хора и автомобили. Собствениците на хранителните магазини, кебапчийниците и заведенията, намиращи се на централната част на града, са доволни от потока. Пред паспортната служба се изви опашка, предимно изселници, които искат да съчетаят посещението за Байрама със смяната на личните си документи.
38-годишният Садък Мемитанлъ от Истанбул за пръв път идва в нашата страна. „Дойдох в Ардино заедно с приятеля ми, който е тукашен изселник. Избягах от шума и стреса в Истанбул. Много ми хареса тук. Градът е чист, подреден и спокоен, а въздухът е свеж наситен с кислород. Впечатлен съм и от красивата природа която ни заобикаля и безбройните крайпътни чешми", заяви Мемитанлъ.
„През последните няколко дни заведението е пълно постоянно с клиенти както вътре, така и отвън. Дори има хора, които чакат, за да се освободи място", казва млад сервитьор. Въпреки че има много работа, той е доволен, тъй като изселниците оставят много хубави бакшиши. „Ако през цялата година имаме такава клиентела никой оттук няма да заминава в чужбина", допълва ардинчанинът.