Посещението на Боздаг разбуни духовете в Руен

вторник, август 06, 2013 |

Утре Бекир Боздаа ще бъде на курбан в Люляково, от ДПС в акция никой да не ходи на празненството

Бургаският бизнесмен Неждет Куш ще е един от домакините на турския вицепремиер Бекир Боздаа, който ще е на тридневно посещение в страната и едно от първите места, които ще посети е фабриката за авточасти на местния предприемач в Люляково. Визитата на Боздаа разбуни духовете в планинската община Руен, на чиято територия се намира Люляково и която от години се сочи за бастион на ДПС. Този път обаче там широко коментират, че Боздаа е по покана тук не на общинската власт, номинирана от ДПС, а на нейния отцепник, който създаде Народна партия "Свобода и достойнство" – Касим Дал. В Руен настроенията врят и кипят, тъй  като според програмата, която се разпространява неофициално, Боздаа, след като посети фабриката на бизнесмена Куш, ще присъства на мероприятие, посветено на Рамазан и после на церемония в съществуващо към една от трите местни джамии религиозно училище – медресе, което проповядва исляма на малки деца. Заради това обаче, че визитата е организирана от Касим Дал, в Руен е забранено на местните кметове от ДПС да присъстват на събитието. Очаква се заедно с турския вицепремиер да пристигнат и десетки депутати от Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган, който е известен със своите ислямистки възгледи и авторитаризъм, срещу който се разбунтуваха младите турци на площад Таксим. 
„ДПС-рите в момента обикалят Люляково и съседните села и дават указания - никой да не ходи на празненството. Заплашват и натискат по всякакъв начин турците да не ходят на религиозния празник, но тъй като изборната платформа на ДПС беше точно мюсюлманската религия не се знае ще го възприемат местните и какво ще се получи. Може и да стане нещо неприятно, не се знае нервите на всички дали ще издържат.”, коментираха жители на Руен. 
Медрисето в Люляково съществува от години. То е за бездомни деца или такива на много бедни хора. Учат ги и имат база в която спят, живеят, изучават Коран. Преподавателите са от Турция или местни, никой обаче няма представа как се финансира. В община Руен има две Медресета, едното е в Люляково, другото е в с. Билка. Молитвите по високоговорител от джамията в повечето пъти ги пеят самите деца.

Тази вечер в навечерието на високопоставената визита наш репортер завари бизнесменът Неждет Куш да е щедър домакин на Касим Дал. Заедно с тях бяха и представители на турското консулство, като според наш източник там е бил и доскорошния консул Джем Улусой, въпреки че той си взе довиждане официално с местната власт преди десетина дни, тъй като мандатът ми приключи. Очаквало се с тях да е и кметът на Бургас Димитър Николов, който обаче така и не се появил..

Боряна ТЕНЧЕВА I flagman.bg