Министър Цветлин Йовчев: Затварянето на границата с Турция е крайна мярка

сряда, септември 11, 2013 |

Затварянето на границата е изключително крайна мярка. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, във връзка с проблема с бежанците, идващи в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не мисля, че в момента ситуацията налага да се обмисля такъв вариант. Ако се наложи такова затваряне, имаме разчети и можем да го осъществим. Такъв вариант към момента не се обмисля”, добави министър Йовчев. 
„Проведох среща в понеделник, с еврокомисаря Кристалина Георгиева, и комисаря Сесилия Малмстрьом, за бежанците. Имаме договореност, че ще получим техническа помощ от организацията на ЕС, която отговаря за настаняването на бежанци. Нямаме достатъчно опит, в това отношение. Имаме уверение, че се търсят възможности за финансиране на България. Възможно е да получим и пряка финансова помощ, която да ни помогне да решим проблемите, пред които е изправена нашата държава. Ако се наложи, ще можем да се възползваме от европейската солидарност”, каза още министър Йовчев. 
По думите му, активно се подготвят срещи с министерствата на вътрешните работи на Турция и Гърция, за разрешаването на проблемите с бежанците от Сирия. Държавна агенция за бежанците работи за осигуряване на преводачи. „Предприети са всички необходими мерки. В много кратки срокове, ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията”, добави министър Йовчев. 
„Чужденците, които нелегално са преминали границата, са извършили престъпление. По закон сме длъжни да задържим тези хора. Законовият срок е 6 месеца за придобиване на статут бежанци, ние сме го свели до 3 месеца. Съвсем скоро ще предложим конкретни мерки”, посочи министърът на вътрешните работи. 
Министър Йовчев посочи, че за издръжката на 10 хиляди бежанци, са необходими повече от 10 млн. лв.