Община Бурса пуска авиолиния до България

неделя, ноември 24, 2013 |

Турската община Бурса ще открие до края на годината собствена авиокомпания, която ще поддържа чартърни линии до Анадола, България и други балкански страни. "Предвиждаме първите международни полети да са до Пловдив, надяваме се да летим и до Варна", обясни пред журналисти кметът на Бурса Реджеп Алтепе.
Половината от жителите на тримилионния град са изселници от балканските страни, като най-много са тези от нашата страна. Самият Алтепе има български корен - майка му е реждана в Пловдивско. "Авиокомпанията е един от проектите за сближаване на народите ни. Десетилетия наред отношенията ни бяха в застой, искаме да поправим това. Тук рядко идват български туристи, надяваме се въздушната линия да улесни и тях, и бизнесмените от двете страни", добави Алтепе.
В проекта до момента са вложени 100 млн. долара общински средства. Авиокомпанията ще заработи стартово с 2 малки самолета с под 100 места. Ще я управлява общинска фирма. По този начин Бурса върти успешен транспортен бизнес с фериботи, комети и хидроплани до Истанбул. Морската връзка съкращава тройно 250-километровия автомобилен преход между двата града. От броени дни община Бурса пусна и 13 хеликоптера-таксита, които стигат до мегаполиса за 20 минути. Луксозният превоз струва 300 лири /225 лева - б.а./ в едната посока.

0 коментара:

Публикуване на коментар