Прокуратурата повдигна обвинение срещу 13 души за проповядване на радикален ислям

вторник, юни 19, 2012 |

Прокуратурата в Пазарджик повдигна обвинения на 13 души за участие в нерегистрираната организация "Ал-Уакф ал-ислями" за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.
Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация "Ал-Уакф ал-ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите СмолянБлагоевград и Пазарджик.
Ръководител на групата е Саид Мутлу, който е ходжа в Сърница.
Групата бе задържана през октомври 2010 г. Сега наложената им мярка от прокуратурата е "подписка".
В обвинителния акт е записано проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.
Един от обвиняемите Ахмед Ахмед е осъждан за проповядване на антидемократична идеология, насилствено изменяне на обществения и държавен ред, проповядване и подбуждане към национална вражда и разпалване на расова омраза. Като ръководител на група Ахмед Муса Ахмед беше задържан заедно с още четирима членове на радикалната ислямистка организация "Държавата на Халифат" през 2003-та година.
Кметът на Сърница Мустафа Аликанов заяви пред Дарик, че на хората в селото не е проповядван радикален ислям. "Те му правиха обиск в къщата, литература бяха намерили, чували с литература. Беше пуснат, съответно под гаранция може би е бил пуснат, защото те нямаха обвинителни актове, това само е едно производство. Може би сега е дошъл моментът за обвинителните актове", обясни Аликанов. Според него арестът на ходжата на Сърница ще рефлектира "малко негативно и на настроението тук при нас".
Мустафа Аликанов разказа още, че в селото са идвали на проверка от Американскотопосолство, но не са открити нарушения.
DARIKNEWS

0 коментара:

Публикуване на коментар