Егемен Багъш: Турция и България - през добросъседство към общо бъдеще

четвъртък, юни 28, 2012 |

Отношенията, включително съвместни бизнес проекти, между България и Турция се активизираха през последните месеци. Последните контакти на високо равнище бяха при участието в сряда на българския премиер Бойко Борисов в срещата в Истанбул на организацията Черноморско икономическо сътрудничество.
Предлагаме ви статия на турския министър по европейските въпроси Егемен Багъш, който от януари 2009 г. е главен преговарящ от името на страната в процеса на евроинтеграция на Турция. Днес той е на посещение в София, където се срещна с министъра на външните работи Николай Младенов:


Популярна турско-българска поговорка гласи "не оставяй днешната работа за утре". В контекста на тази поговорка е започналото близко сътрудничество между двете страни. Турция и България споделят обща история и голямо приятелство.  

Срещата на високо равнище между турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и българския премиер Бойко Борисов, която се проведе в Турция през март 2012, отбеляза нов етап в турско-българските отношения. По време на посещението на Борисов бе подписан меморандум за енергийно сътрудничество между Турция и България, както и още 16 други споразумения в областта на икономиката, туризма, културата, комуникациите и транспорта.

Ръстът в международната търговия между Турция и България е още едно постижение. През 1990 г. обемът на двустранната търговия е бил едва $42 милиона. Тази цифра нарасна на $4 милиарда - с близо 100 пъти, през 2011 г. Въпреки това ние не считаме тази цифра за достатъчно голяма. С общи усилия ще подобрим този резултат. Голяма част от турските бизнесмени предпочитат да инвестират в България на Балканите. България е атрактивна за турските бизнесмени като първа спирка от търговския маршрут на Турция към Европейския съюз. От друга страна, динамичният и либерален турски пазар също изглежда привлекателен за българските бизнесмени.

Икономическото и политическото сътрудничество между двете страни е подкрепено и от трансгранични проекти. Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП Турция-България цели да постигне дълготрайно развитие и засилване на българо-турското трансгранично сътрудничество за затвърждаване на европейското сътрудничество и интеграция. Преобладават и приятелски отношения в областта на културата. Турската общност в България служи като мост между двете държави. Българите от турски произход в България като граждани с равни права допринасят много за стабилността, просперитета и развитието на България. Премиерът Ердоган обяви новата културна инициатива по предстоящото откриване на български културни центрове в Турция и турски културни центрове в България.

Пътуването с ферибот и жп транспорт между Турция и България ще подпомогне туризма и в двете държави.

Фактът, че Турция премахна визите за български граждани от 1 юли 2001 г., доведе до значително покачване на броя на туристите от България към Турция. Турция е на първо място сред страните, посещавани от български граждани с цел туризъм за 2010 г.

След като България стана член на НАТО, двете съседни страни установиха близко сътрудничество и в областта на сигурността. Като държава - членка на НАТО и на ЕС, България подкрепя влизането на Турция в ЕС. Турция е изцяло отдадена на процедурата по влизане в ЕС и напредък в реформата. През последното десетилетие Турция преживя тиха революция в политическата, икономическата, социалната и правната сфера.

През последните две десетилетия турско-българските отношения бележат значителен прогрес в редица области. Близките и градивни отношения между двете държави, базирани на перспективата за пълна интеграция в евроатлантическите структури, допринесоха за демократични ценности, стабилност и просперитет в региона. Турция и България ги обединяват не само добросъседски отношения, те са и съюзници в НАТО, партньори в ЕС и много други регионални платформи като Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) и Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) .

За да се подобрят двустранните отношения в полза на нашите народи, приветстваме подход, ориентиран към бъдещето, с цел използване на бъдещи възможности, а не съсредоточаване в спорни теми от миналото. Нашите страни споделят не само обща история, но и общо бъдеще.


 Дневник

0 коментара:

Публикуване на коментар