БОЙКО БОРИСОВ: ЧЕРНОМОРСКИЯТ РЕГИОН ИМА ПОТЕНЦИАЛ

четвъртък, юни 28, 2012 |

img_7543.jpg
Изказването на министър-председателя Бойко Борисов на срещата на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество днес спомогна за намиране на диалог между Армения и Азербайджан, което позволи форумът да завърши с приемане на декларация за приоритетите на организацията.


В Истанбул, където с участието на държавни и правителствени ръководители на 12-те държави-членки се отбелязва 20-ата годишнина на ОЧИС, премиерът Борисов заяви, че подобни спорове спъват развитието на целия регион „вместо да използваме икономическия и културния му потенциал, природните му богатства, за да го превърнем във фактор за формиране на политики и да подобрим благосъстоянието на народите ни”.

Министър-председателят посочи, че България реализира много дву- и тристранни проекти в пътната, железопътната и енергийната инфраструктури, но е важно те да станат общи проекти за региона, за да не се спира неговото развитие.

Бойко Борисов постави акцент и върху взаимодействието между ОЧИС и ЕС като фактор, който може да даде нов потенциал на развитие на черноморските страни. „България, в качеството си на държава-член на ЕС, ще продължи да работи за фокусирането на интереса на Съюза към нашия регион”, заяви премиерът. По думите му, разработването на Черноморска стратегия по подобие на Дунавската стратегия на ЕС ще донесе ползи на цяла Европа.

Премиерът Борисов подчерта, че предизвикателството занапред е да се повиши ефективността на ОЧИС като усилията се насочат към подобряване на координацията между държавите-членки и специализираните органи – Парламентарната асамблея на ЧИС, Черноморската банка за търговия и развитие, Бизнес съветът и Международният център за черноморски изследвания.

Еврокомисарят Мария Даманаки, президентите на Турция и Румъния Абдуллах Гюл и Траян Басеску поздравиха българския правителствен ръководител за изразената позиция, която накара дипломатите да подновят преговорите по заключителната декларация. Приетият по-късно документ формулира приоритетите на ОЧИС, свързани с постигането на конкретни резултати в областта на икономиката, енергетиката, екологията, инвестициите в образование на младежите, добросъседските отношения.

По-късно вечерта ръководителите на делегации откриха в Долмабахче Палас изложба на художници от страните от Черноморския регион. Те присъстваха и на официална вечеря, давана от президента Абдуллах Гюл.

За участието си във форума премиерът Борисов беше придружен от министъра на културата Вежди Рашидов и от посланика ни в Турция Красимир Тулечки.

0 коментара:

Публикуване на коментар