Неправителствена организация иска достъп до документацията за „възродителния процес”, пише до президента и европейските институции

вторник, юли 24, 2012 |

Неправителствената организация „Федерация Справедливост- България”, съвместно с изселнически и други правозащитни организации, е готова да инициира подписка, с която да подкрепи исканията на българските граждани от турски произход, мюсюлмани жертви на „Възродителния процес”, в знак на протест срещу българското правосъдие. Това се казва в писмо изпратено от председателя на организцията Сезгин Мюмюн до президента Росен Плевнелиев с копие до Вивиан Рединг Еврокомисар по правосъдието и Нилс Муйжниекс комисар по правата на човека в европейския парламент и други европейски институции.
В мотивите си за подписката неправителствената организация посочва, че „съдбата“ на делото за т. нар. „Възродителен процес“. В пълно противоречие с принципите и нормите на Правото на Република България и особено с принципите и нормите на Европейското право и на Международното право, визираното дело „се разследва“ вече повече от двадесет години, който факт несъмнено има своите дълбоки причинни фактори; сред които прозира противоправният стремеж за фактическо оневиняване на престъпните лица или поне за обезпечаване на тяхното пожизнено спокойствие. Почти всички от архитектите и високопоставените служители от репресивния апарат на тоталитарния режим, които са организирали и осъществили насилствената асимилация на българските мюсюлмани, така наречения „Възродителния процес” вече не са между живите.”
В писмото до президента „Федерация Справедливост- България” се оплаква и от забраната за достъпа до документацията по делото. „Друга недемократична тенденция, която се наблюдава вече повече от двадесет години е, че Българската държавна власт не дава абсолютно никакъв официален и обстоен информационен достъп до материалите по това дело, както на наши легитимни представители, така и на пострадалите лица, което обстоятелство е в разрез с Правото и с цилилизационните ценности”, се подчертава още в писмото.
„Федерация –справедливост България” заявява, че особено подкрепя Доклада за комисията напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, що се отнася до ефективността на Правосъдната система в България.
„Иизразявайки мнението на многобройните български граждани с турско етническо самосъзнание и мюсюлмани, на изселнически и други правозащитни и граждански организации, категорично настояваме, да ни бъде предоставено пълно ксерокопие от цялата документация от Дело № II – 048/ 1999 г. по описа на СОВП за така наречения „ Възродителен процес”, която документация ще бъде предоставена на наш висококвалифициран екип от юристи, които да вземат компетентно становище по делото”, с това това иксане завършва писмото на „Федерация Справедливост- България” до президента Плевнелиев.


АЖАНС БГ

0 коментара:

Публикуване на коментар