Декларация на Главно мюфтийство

сряда, юли 25, 2012 |

ДЕКЛАРАЦИЯ

На Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България,
По повод нападките и съмненията, отправени срещу мюсюлманската общност след атентатът на летище „Сарафово”, гр. Бургас на 18 юли 2012 г.

Главно мюфтийство (ГМ), в качеството си на  представител на  мюсюлманската общност в Република България още в първите часове  на този потресаващ атентат осъди остро извършването на  нечовешкия акт отнел живота на мирни граждани на летище "Сарафово" в гр. Бургас на 18 юли 2012 г.
Редом с израелските жертви, гости на страната ни, ние загубихме и свой съгражданин - Мустафа Кьосов от с. Юруково, Всевишният да го омилостиви.
Терорът категорично не се приема от исляма независимо от неговата цел и причина. Емблематична е сентенцията на ислямските мислители, които заявяват, че терорът няма религия както и че в религията няма терор.
За голямо наше огорчение обаче дни след терористичният акт периодично по медиите безотговорно се появяват становища за евентуална връзка на българските мюсюлмани и тяхното съдействие при провеждане на терористичния акт и заплаха за нови подобни действия. Силно сме обезпокоени от факта, че тези безпочвени медийни инсинуации се случват в свещения за мюсюлманите месец Рамазан, когато се отдаваме на Бога тялом и духом и се стремим към неговата милост. Това дълбоко накърнява чувствата ни, помрачава празника на всеки един гражданин на страната, изповядващ ислямската религия.
Ръководството на ГМ на мюсюлманите в България, до сега е проявявало, проявява и занапред ще проявява своята лоялност към българските закони. Безспорно ние сме интегрална част от всеобщата борба срещу тероризма във всичките и прояви и форми. Не бихме могли да приемем съмненията, които се мултиплицират в медийното пространство срещу българските мюсюлмани, които са неразделна част от българското общество.
Не съществува правна доктрина, която да прехвърля частната вина на един индивид върху цялата общност. Въз основа на това, мюсюлманската религия и мюсюлманската общност не може да бъде обвинявана в престъпление извършено от едно лице или група маргинали. Терористът е враг, както на мюсюлманите, така и на цялото човечество.
Припомняме, че преди малко повече от година, ние от позицията на отговорни религиозни дейци не еднократно сме сезирали компетентните органи за опасност, която ни грози посредством външни фактори, които ще се опитат да пренесат своите политически, икономически или геостратегически интереси и проблеми на наша територия, ползвайки силния авторитет на исляма и прибягвайки към методите на насилие. Още тогава заявихме, че българските мюсюлмани няма да бъдат причинители на това зло, а негова жертва. Тази теза беше споделена и пред медиите. В този смисъл, действително, днес наблюдаваме как мюсюлманите в България стават морална жертва на обществото и медиите, посредством некомпетентни и преднамерени манипулативни инсинуации. Буди недоумение фактът, че отношение от тази дълбока несправедливост все още не са проявили управляващи, политици, културно-обществени дейци, учени от академичните среди.
Призоваваме средствата за масова комуникация, в стремежа си да бъдат актуални и атрактивни, да не бъдат съучастници в изграждането на ислямофобията и насаждане на междурелигиозно напрежение.

0 коментара:

Публикуване на коментар