Бастионът на ДПС – мит или непревзеваема крепост

вторник, август 21, 2012 |

Страшна битка за депутати се оформя в област Кърджали година преди редовните парламентарни избори през 2013 г. Соченият за бастион на ДПС регион традиционно излъчва народни представители, избрани от Доган и хората му. На последните избори ГЕРБ успя да спечели един депутат в лицето на Вежди Рашидов, който оглави Министерството на културата и бе заменен в Парламента от Цвета Караянчева, втора в листата.
Политиката на Бойковата партия в Кърджали е добре очертана. Цели пробив в селата. На местните избори миналата година от ГЕРБ номинираха кандидат-кметове в редица населени места, където преди ДПС без алтернатива си осигуряваше кметски столове още преди провеждането на изборите.
Алгебричният израз на намеренията на ГЕРБ за 2013 г. в област Кърджали се оформя като 1+1. Цвета Караянчева, която е областен лидер и зам.-председател на парламентарната група на партията, педантично се стреми към спечелване на още едно депутатско място. Лично Караянчева и общинският лидер Илия Илиев вече са на политическо турне из кърджалийските села.
Изключените от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов също имат проект за изборите през 2013 г., в който е включен и бастионът на Доган. Двамата депутати със сигурност мечтаят поне за още един личен мандат в Народното събрание. Местните избори за Дал и Исмаилов в родопските общини преминаха почти катастрофално. Единната народна партия /ЕНП/, с която те участваха в Кърджали, спечели едва 817 гласа срещу над 17 000 за ДПС. Въпреки неуспеха  Касим Дал вече стъпи на политическата почва в региона. Преди седмица Корман Исмаилов обяви, че двамата с Дал правят нова партия. Твърди, че платформата им е отворена за всички, независимо от етнос и религия. Целта обаче е една – разцепване на гласовете на ДПС. Докато депутатът от Крумовград Юнал Тасим покоряваше най-високия връх в Турция Арарат, Касим Дал и Корман Исмаилов присъстваха в откриването на джамия в местно село.
БСП също даде знак, че ще се стреми към вота на турския етнос. В новата структура на Столетницата е заложен нов щаб за работа в смесените региони. Оглавява го Милко Багдасаров – социалист, който е перфектно запознат с политическия климат в Родопите.
През същото време вътрешнопартийните кавги в ДПС изскачат тутакси в публичното пространство и настройват негативно избирателите. Инициатори на медийните атаки срещу бившата зам.-министърка на образованието Мукаддес Налбант може би са именно нейни съпартийци, защото е спрягана за кандидат-депутат именно от кърджалийския регион.
Мълчанието на Доган обаче не трябва да изненадва никого. Лидерът на ДПС със сигурност вече е начертал картата на парламентарните избори. Дългогодишният му политически опит гарантира и правилното позициониране на партията. В област Кърджали ДПС ще бъде изправена пред най-трудните парламентарни избори в историята си. Държавната машина на ГЕРБ, апетитите на БСП в смесените райони и мечтата на Касим Дал за разцепване на етническия вот поставят Движението пред истинско изпитание. А падне ли крепостта на ДПС в Кърджали, реконструирането му ще бъде почти невъзможно.
 Мехмед МЕХМЕД 
Зам.-председател на младежката организация на ДПС в Кърджали

0 коментара:

Публикуване на коментар