"Южен поток" изглежда все по-несигурен

неделя, август 26, 2012 |


Автор: Бойко Лазаров*
Проектът "Южен поток" продължава да бъде несигурен, макар зад него да стои "Газпром" - най-печелившата компания за 2011 г. според списание "Форбс".
Oт 2009 г., когато той бе конкретно формулиран, неговото трасе многократно променя своя профил, като периодически включва и изключва отделни страни, включително и България.
Тази тенденция продължава и до днес. Кремъл и "Газпром" продължават да преговарят с всяка страна поотделно, което освен всичко друго дава възможност и за тяхното манипулиране. Това кара редица анализатори да смятат, че изграждането на "Южен поток" изглежда все
по-малко
вероятно
Проектът бе замислен като съвместно предприятие между "Газпром" и националните газови компании. Всяко едно съвместно предприятие трябваше да финансира, изгражда и оперира отсечката на "Южен поток" на своя територия. А "Газпром" да държи икономическия и търговския контрол над целия проект като единствен доставчик на газ.
Този модел е далеч от практиката на Европейския съюз за многонационални проекти. В "Набуко", например, решенията се вземат съвместно от акционерите в името на общия интерес. В "Южен поток" имаме сбор от решения в резултат на двустранни преговори.
През 2011 година Москва предложи трасето на "Южен поток" да се пренасочи от България към Румъния.
Това бе в отговор на намерението на българското правителство да излезе възможно най-безболезнено от проекта. Още повече, след като "Набуко" бе обявен за приоритетен за страната.
Румънските политици видяха в това своя шанс, което даде допълнителен лост на "Газпром" за натиска върху България. Бъсеску преживя референдума за своето сваляне. Това обаче няма да попречи на "Газпром" да тества новото румънско правителство, което се очаква да спечели изборите наесен, за "Южен поток".
Това съвпада с желанието на Москва София да финализира съгласието си по проекта "Южен поток" преди ноември 2012 г., когато българската страна ще преговаря с "Газпром" за количествата и цената на газа.
Ако се съди по категоричните изявления на икономическия министър Делян Добрев, България ще се присъедини към проекта "Южен поток". Най-малкото за да получи 11 на сто намаление на цената на газа, обещани от Русия още през април 2012 г.
Само че това може и да не стане. По простата причина, че към юли 2012 г. официално в играта са няколко опции за доставка на газ до европейския пазар, в които като отправна точка от Черно море вече не е само България, но и Румъния.
Няма съмнение, че през оставащите четири месеца ще сме свидетели на
натиск от
"Газпром"
под различни форми и от различни страни върху България. Лошото е, че България има силно ограничено пространство за полезни ходове. На неотдавна проведената годишна конференция по енергийна сигурност в Лондон бе подчертано, че "Газпром" трябва да бъде разглеждан не като компания, а като част от правителството на Русия с всички произтичащи от това последици.
Това не бива да се забравя от българските преговарящи, които имат навика преждевременно да обявяват успехи в газовите преговори с Русия, които впоследствие се оказват чисто виртуални.
---------
*Авторът е представител на Global Diplomatic Forum (London, United Kingdom) за Балканския регион и Русия. Бил е дипломатически представител на България към ООН в Ню Йорк
trud.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар