ДС крие две бомби от възродителния процес

понеделник, август 27, 2012 |


Всеки, който поне малко се интересува от история, е чувал за атентата на гара Буново на 9 март 1985 г. - един от двата най-кървави терористични акта в българското минало, при който загиват три деца, четири жени, тежко ранени са деветима души.
Докато тази трагедия се коментира в цяла Европа обаче, българските тайни служби успяват да прикрият серия опити за атентати срещу наши представителства в чужбина и най-вече две съвсем истински бомби. Първият случай е броени дни след взрива на Буново, на 26 март 1985 г.
Става въпрос за взривно устройство, внесено в представителството на БГА “Балкан” и БАТО в Амстердам (Българска асоциация за туризъм и отдих - така се е казвал тогава “Балкантурист”). Заплахата е толкова сериозна, че холандската полиция евакуира целия квартал.
Ето документите, на които се натъкнахме в архивите на Държавна сигурност:
“До началника на отдел 11, Второ управление на ДС
РАПОРТ
Относно: опит за взривяване на помещението на представителството на СО БГА “Балкан” и БАТО в Амстердам,Холандия
Другарю началник,
На 23.03.1985 г. в бюрото на БГА “Балкан” в град Амстердам са се явили двама служители на местните полицейски служби, които са уведомили представителя на БГА “Балкан” М. А., че по телефона е получена информация за взривяване на бюрото на представителството. Заканата е била отправена от името на турската терористична организация ПАН. При направената щателна проверка на помещението от полицейските служители и представителя М. А. не са били открити взривни материали.
На 26 март 1985 г. около 12,30 часа в бюрото на представителството се е появил рус младеж на около 20 години, който е предал малък пакет, адресиран до БАТО. Надписите и външният вид на пакета са направили подозрително впечатление на служителката от БАТО. Пакетът е бил изнесен от помещението и незабавно са били уведомени полицейските служби.
От специалисти било установено, че в предадения пакет действително има силен експлозив. След евакуиране на жителите от съседните сгради пакетът е бил поставен в специална касета и изнесен извън пределите на града за взривяване.
Опитът за атентат в бюрото на представителството на БГА “Балкан” е бил подробно отразен в средствата за масова информация в Холандия.
Съобщено е било, че турската терористична организация ПАН е поела изцяло отговорността за случилото се. Било заявено от тази организация, че терористичнитеактове срещу НР България ще продължат.
На 8.04.1985 г. в бюрото на представителството на БГА “Балкан” в Лондон се е обадило неизвестно лице от името на турската организация “Отмъщение” и е заявило, че помещението ще бъде взривено в 12,00 часа. Представителят на БГА “Балкан” е уведомил за отправена заплаха местните полицейски служби. При направената от тях проверка не са били открити взривни материали в помещението на представителството.
Рапортът е подписан от началника на отделение 05, отдел 11, управление ДИФ, подполковник Ил. Илиев. Не че е много важно, но служителката, която заподозряла, че има нещо нередно с пакета, и по този начин допринесла за обезвреждането на бомбата, по-късно е била наградена и повишена.
Освен това холандските медии са публикували репортажи от взривяването на въпросния пакет - направили са го извън пределите на града, като бомбата е била толкова силна, че почти е изравнила със земята един хълм.
По-нататък в делото “Въздушен транспорт” има още един документ, който се отнася до серията терористични атаки към българските представителства в чужбина.
Строго секретно донесение, в което се казва, че два месеца след събитията в Холандия, на 18 май 1985 г., ДС привиква в София всички задгранични представители на БГА “Балкан”. На този таен разговор нашият човек от Амстердам М. А. разширява информацията:
“Пакетът е бил адресиран на името на представителя на туризма и изпратен от фирмата “Филипс”. М. А. допълнително ни информира, че 10 дни след първия случай на 4 април т.г. отново е бил изпратен по пощата подобен пакет от същата фирма с взрив до българското търговско представителство в Холандия на името на другаря Тунев. Пакетът е бил разпечатан в присъствието на 10-12 човека и по случайност не избухнал, понеже батерията на взривателя е била изтощена.
В пресата са публикувани статии, в които се говорело и за двата пакета с взрив, за които турската терористична организация ПАН е заявила, че е организатор на тези действия и предупреждавала, че ще стане още по-жестока поради преименуването на турците в България.
Според М. А. в Холандия работели около 300 хиляди турци, част от които - на летището в Амстердам. Служителите от местната полиция, които се занимавали с обезвреждането на двата взрива, са казали, че имало взломна кражба на голямо количество взрив в заводите “Айнаховен”, откъдето предполагали, че произхождат и тези взривове.
По-нататък има още един рапорт от представителя на БГА “Балкан” в Амстердам М. А. до шефовете му в София, който по-скоро е свидетелство за родната действителност през 80-те:
“Другарю Първи зам.-министър,
По повод на горния случай предлагам:
1. За проявена съобразителност служителката от “Балкантурист” Р. Е. да бъде наградена.
2. Пред вратата на бюрото да бъде поставена метална решетка подвижна.
3. Да се постави електрическа инсталация, чрез която вратата да може да се отваря отвътре чрез натискане на копче.
4. За периода от 1 юли до 10 август 1985 г. да ни бъде командирован контрол-оператор, отлично владеещ както ГАБРИЕЛАТА, така и агглийски език, на мястото на нашата служителка, която по това време ще бъде в годишен отпуск.”
24chasa.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар