В Пазарджик започна процес срещу 13 души, обвинени в разпространение на радикален ислям (ОБЗОР)

вторник, септември 18, 2012 |

18 септември 2012 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Начало / Съдебна власт

Пазарджик. В Окръжния съд в Пазарджик започна дело срещу 13 души, обвинени в разпространението на радикален ислям. Част от 13-те обвиняеми са мюсюлмански духовници. Всички те днес се явиха в съдебната зала. Пред сградата на съда пък дойдоха близо 300 мюсюлмани, облечени в характерните дрехи, които влязоха в пререкания със съдебната охрана. Следващото заседание по делото е на 26 септември.
12 мъже и една жена – имами, мюфтии и проповедници – са обвинени в откриването на местен клон на екстремистката групировка „Ал Уакф-Ал Ислами” в южните български региони на градовете Смолян, Благоевград и Пазарджик. Базиращата се в Холандия организация, която се спонсорира от Саудитска Арабия, се подозира във връзки с международната терористична мрежа „Ал Кайда”. Прокурорите заявяват, че 13-те българи са проповядвали радикална идеология, базираща се на салафитските учения по време на молитви в джамии, лекции, проповеди и срещи в периода от март 2008 г. до октомври 2010 г.
Основните обвинения на прокуратурата срещу дейността на 13-те обвиняеми изложи в съдебната зала прокурор Недялка Попова. Ръководителят на организацията Саид Мехмед Мутлу е извършвал проповеди в джамията в град Сърница. Според свидетелски показания той е говорил за изолиране на немюсюлманите, да не се търгува с тях, да не се сключва брак и че те не са чисти хора. Мутлу е проповядвал и в джамията в Пазарджик, да не се ходи на избори, защото властта се дава от Аллах а не от хората. Той е фигурирал в списъка на проповедниците на организация "Ал Уафк ал ислам" с длъжност директор, заплата 600 евро и 100 евро разходи.
Другият обвиняем Абдуллах Мустафа Салих е районен мюфтия на Пазарджик, проповядва в джамията в града и в ромския квартал, където също има джамия. Фигурира в списъка на проповедниците с 200 евро заплата и 100 евро разходи. Освен това отговаря за дом за ученици във Велинград с общ баланс 1400 евро, 650 евро за храна, 300 евро за ел. енергия и вода. Салих фигурира също като получил суми от списание за мюсюлмани. Там получавал заплата от 240 евро, месечно. При обиските в дома му са иззети 17 725 лева, които той потвърди че са заплатите на имамите в Пазарджик. При разпита на главния счетоводител и касиерът е установено, че суми за плащане на ръка не са изпращани. Подсъдимият Ахмед Ахмед също е проповедник. Според свидетели е говорил, че ислямът ще завладее света и целият свят ще стане ислямски. Главна цел била събарянето на светската държава, което щяло да се случи във всички страни. Той е извършвал проповеди в Пловдив в ромската махала и квартал Столипиново. Твърдял, че победата за исляма ще стане с меч, с джихад, но най-напред хората трябва да станат мюсюлмани, а държавата да бъде халифат. Християните трябва да бъдат убити, защото са неверници. На една от проповедите, според свидетел, той казвал „Поклон пред тези които режат глави”. Ахмед имал и специален отряд, който го охранявал. Той също фигурира в списъка на проповедниците с 200 евро заплата, 100 евро разходи. Фигурира и като директор на асоциацията на ромите с още 200 евро заплата за това.
Хайри Шерифов е имам в джамията в Рудозем. В списъка на проповедниците на организацията е под номер 19, с 350 евро заплата, 150 евро - други разходи. Фигурира и като директор на асоциацията по запознаване с исляма в Смолян, за което получава 350 евро заплата. Неджми Дъбов е районен мюфтия на Смолян. Той проповядва да се гласува на избори само за мюсюлманите, не за гяурите. Смята, че снимането на мюсюлманските жени за паспорти противоречи на законите на шериата и проповядва те да не се подчиняват. Той е под номер 11 в списъка на проповедниците, с 350 евро заплата и 100 евро други разходи. Освен това е зам.-директор на организацията за запознаване с исляма в Смолян, откъдето също получава около 350 евро заплата.
Байрам Ушев – преподава религия в централната джамия в Мадан. Като проповедник получава по 350 евро заплата и 100 евро разходи. Ахмед Абдул – също е записан като проповедник под номер 17, с 350 евро заплата и 70 евро за други разходи. Той фигурира и като ръководител на Дом за ученици в Благоевград, за което му е плащано 370 евро заплата, 200 евро за наем и 150 евро разходи. Според свидетел той е водил религиозни проповеди със студенти от Югозападния университет в Благоевград. Целта му е била да ги приобщи към организацията. Изет Джалев – изнася проповеди в с. Кочан, община Сатовча, за което получава 300 евро месечно заплата, вписан е в списъка на проповедниците под номер 4 като отделно са му начислявани 100 евро разходи и още 25 евро заплата като директор на Бюро за проповедническа дейност, освен това е трябвало да ръководи и Дом за ученици в София, но не е посочено колко пари е получавал за това. Юсуф Горелски – той не е проповедник, тъй като няма необходимото образование за това. Изпълнявал е само агитационна дейност, подпомаган от съпругата си. Основната му работа е била сред студенти с мюсюлманско вероизповедание. За целта са наемали апартаменти в София, Благоев гради Пловдив, където са извършвали проповеди. Той е плащал наема от 450 лв. на студентки от Благоевград срещу съгласието им в квартирата им да се извършват религиозни проповеди.
Найме Горелска – тя е отговаряла за апартаментите и за проповедите след студентките мюсюлманки, тъй като има висше педагогическо образование регистрирана в списъка на проповедниците на органи с 200 евро заплата, 50 евро разходи. Освен това отговаря и за два дома за ученички в Благоевград. За единия дом общият баланс за разходите е 720 евро, за другия 620 евро. В дома на семейството при обиска са намерени 30 402 лв., 18 080 евро и 600 долара, за които те твърдят, че са суми за един от мобилните оператори, които трябвало да внесат, а останалите са суми, предвидени за ремонт на дома им.
Последните трима обвиняеми са Али Ходжа, който е работил в Главно мюфтийство, отговарял е за областите Пазарджик и Благоевград. Участвал е на среща през 2005 година в Саудитска Арабия, когато е учредена структурата на организацията „Ал Уакъф ал ислам" за България, а също и на двете срещи в Истанбул през 2008 и 2009 година. Извършвал е проповеди във Велинград, Ракитово, Юндола. Изпращал е месечни отчети за извършени разходи. Фигурира в списъка на проповедниците в организацията за България под номер 3, с 450 евро заплата, 200 евро разходи. В същия списък под номер 28 фигурира съпругата на Али Ходжа, като не е посочено името й, тя е получавала 200 евро заплата и 50 евро разходи. Али Ходжа е получавал също 450 евро заплата като директор на Асоциация по вярата – мюсюлмани 1, като общите разходи на тази организация възлизат на 22 350 евро годишно.
Другият обвиняем Мохамед Камбер също е проповедник, фигурира в списъка под номер 18, с 350 евро заплата и 100 евро за разходи. При претърсване в дома му в с. Лъжница, община Гоце Делчев, е открит списък на участниците на срещата в Истанбул, на която е приета програмата и са фиксирани целите на организацията в България. Али Хайдерин също е бил проповедник под номер 2 в списъка с 350 евро заплата, 500 евро разходи и директор на Асоциацията по вярата – мюсюлмани 2, която има бюджет от 1450 евро. Той е участвал в срещата в Саудитска Арабия, определен е да отговаря за домове за агитация, наречени „Призив към исляма”. Според свидетелски показания, е посочен за отговорник и при работата със студенти в Югозападния университет в Благоевград. Посочен е и за това, че е изнасял лекции в апартамент в София в ж.к. „Младост” 1, който е бил определен за мъжка аудитория, и в апартамент в Благоевград, където лекциите са слушали жени. Отчетени са разходи за наем в София, като е записано – Дом за ученици в София – 4,350 евро - наем. Прокурор Попова обясни начина на финансиране на клона на организацията в България.
Мутлу е определен за неин ръководител и е трябвало да администрира дейността й, парите са получавани изцяло от Саудитска Арабия само в брой, като не е ползван банков път. Каналите за внасяне на парите в България са били чрез изпращането им по лица, отишли до светите места в Саудитска Арабия, чрез изпращане на суми по обучаващи се в Саудитска Арабия студенти, които се връщат в България или от служители на Главното мюфтийство, които са ходили там. Парите са даване на Мутлу, който ги е разпределял, всички разпитани знаят, че сумите идват от Саудитска Арабия и се пренасят на ръка. По направените отчети за дейността на организацията през 2008 година става ясно, че общо изразходвана сума е 219 360 евро, които са описани по пера за какво са изразходвани. Плащани са освен заплати, разходи за ел. енергия, вода, наеми, интернет, консумативи. През границата парите са пренасяни, като са раздавани на доверени лица по-малки суми, които не изискват деклариране. След преминаване на границата са събирани у един човек, които ги е предавал на Мутлу. При обиск на неговия дом, в куфар под легло, на втория етаж на къщата са намерени 3000 лв., 5795 евро и 497 саудитски риала. По делото са приложени 56 експертизи.
Прочетени бяха обвиненията срещу всеки един от 13-те подсъдими – срещу първите трима са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, за ръководене на нерегистрирана по законния ред организация и за проповядване на омраза на религиозна основа. Към всички останали обвиненията са за членство в такава организация и за разпространение на антидемократична идеология. Всички подсъдими заявиха пред съда, че разбират в какво са обвинени, не се признават за виновни и не желаят да дават обяснение на този етап.
Повечето от обвиняемите за разпространението на радикален ислям са завършили висше религиозно образование в Саудитска Арабия. Това стана ясно на днешното заседание на Окръжния съд в Пазарджик. Саид Мутлу, имам в джамията в град Сърница, е завършил религиозно образование в тази страна с направление ислямско право. Абдулах Салих, районен мюфтия на Пазарджик, е учил в град Медина. Там е завършил висшето си теологично образование Хайри Шерифов, който е имам в джамията в град Рудозем. Престоят му в Саудитска Арабия е от 1999 до 2007 година. Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов също е завършил там религиозното си образование през 2004 година. Между 2001 и 2008 година в Саудитска Арабия учи и Байрам Ушев, който преподава религия в джамията в Мадан. Иззет Джалев също учи в град Медина, както и Али Ходжа, който известно време работи и в Главното мюфтийство.
Обвинителният акт на прокуратурата за разпространение на радикален ислям съдържа осем раздела. Първият - за идеологията на салафитското направление на исляма като религиозна идеология и разпространението му в България. Втори раздел – дейност на организация “Ал - Уакф ал – ислями”. Трети раздел – доказателства от хода на разследването”. Четвърти раздел – „Дейност на обвиняемите”. Пети раздел – финансиране на организацията в България". Шести раздел – експертизи, седми – обвинения за всички подсъдими поотделно и осми раздел – данни за личността на обвиняемите.
Прокурор Недялка Попова посочи, че салафитското направление е течение в исляма, като се приема като официална религия в Саудитска Арабия, в Европа се разпространява сред по-младите мюсюлмани. Организация “Ал - Уакф ал - ислями" работи в България от 80-те години. Най-напред нейни ръководители са чужди граждани, които са екстрадирани от страната след разпореждане на службите, след това те са заменени от български граждани, получили религиозното си образование в чужбина. Организацията не е регистрирана по законовия ред. През 2002 година е направена регистрация в СГС на фондация организация “Ал - Уакф ал - ислями" със седалище София, но след молба от 2004 г. на Софийска градска прокуратура регистрацията е прекратена. На 20 май 2005 г. в Мека, Саудитска Арабия, близо до свещения храм Кааба се срещат обвиняемият Саид Мехмед Мутлу,
Али Ходжа и свидетелят по делото Муафат Аласа. На срещата присъстват 31 души, които правят учредителен протокол и определят за административен директор на организацията в България Муафат Аласа, а Мутлу – за координатор. През 2008 година на семинар в Турция, Истанбул, присъстват шестима от обвиняемите, водени от Мутлу. Там е приета програма за работата на организацията в България, цели, които си поставя, документи и отчет. Подобен семинар се провежда и през май 2009 отново в Истанбул, като след тези срещи започва изпращане на месечни доклади за работата, отчети, определена е заплата на Сайд Мутлу, който става директор на организацията за България – заплатата му е 600 евро и 100 евро разходи. В момента продължава четенето на обвинителния акт.
Обвинителният акт на Окръжната прокуратура в Пазарджик срещу 13-те подсъдими за разпространение на радикален ислям е интелигентно изготвен, но доколко са правдоподобни твърденията в него е друг въпрос. Това каза за радио "Фокус" - Пазарджик адвокатът на част от обвиняемите - Хари Харалампиев. Той е нает от няколко от подсъдимите заедно с адвокат Ерол Кадьов. По делото адвокати също са Елвира Панкова, Слави Чаушев от смолянската колегия, а също адвокатите Велинов и Радев. Всички те обявиха, че подзащитните им няма да правят изявления пред съда до приключване разпитите на свидетелите, а някои ще направят такива едва в края на процеса.
Ваня НИКОЛОВА

0 коментара:

Публикуване на коментар