ДАНС закъса за арабисти

петък, септември 14, 2012 |


В Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) липсват кадри с арабски език и специалисти по различните религии.
Това са два от депутатските изводи, направени по време на обсъждането на годишния доклад на службата за 2011 г., приет вчера на закрито заседание заради класифицирани данни.
За дефицита на арабисти алармира официално след заседанието депутатът от ГЕРБ и член на ресорната комисия Иван Петров. Забележка за липсата на теолози пък отправил Йордан Цонев (ДПС). Колегата му Ариф Агуш попитал защо агенти на ДАНС са обикаляли по време на честванията на Рамазан Байрям и празничните вечери (ифтар) и са разпитвали хората. Темата обаче не била разгърната, обясниха депутати.
И БСП, и ДПС наблегнали в залата на постоянното орязване на бюджета на ДАНС и "връзването на ръцете" на службата за сметка на "фаворизиране" на ГДБОП в МВР. Румен Петков (БСП) припомни, че за трите години управление на ГЕРБ в ръководството на ДАНС има три оставки, а няколкостотин служители напуснали. "Това не е спортен тим, че треньорът да бъде сменян при всеки проблем", отсече Петков. Камен Костадинов (ДПС), член на комисията за контрол на ДАНС, даде пример, че през 2009 г. бюджетът е бил 135 млн. лв., а сега е 75 млн. лв. и това се не се отразява добре на работата на службата. Това може да се смята и за пробив в сигурността, смятат от същата формация.
От ГЕРБ отговориха, че такива са финансовите възможности на държавата.
Левицата е поставила въпроса и за пропорционалността на отчетените заплахи - в доклада били развити теми като енергийната политика и влиянието на Русия, отношенията с Беларус и със Северна Корея, но нямало детайли за заплахите от тероризъм, разказаха присъствали.
Поставен бил и въпросът за резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта и липсата на резултати. Избраници от опозицията припомнили и как ДАНС "опра пешкира" за изтеклите записи на премиера Бойко Борисов и скандала "Мишо Бирата", макар по думите им разработката да е била свързана с МВР.
Заседанието започнало с процедурен гаф - Иван Петров (ГЕРБ) трябвало да покани в залата шефа на ДАНС Константин Казаков и заместника му Владимир Писанчев. Избраникът обаче се сетил само за името на Казаков и допълнил "и останалите от ръководството". Правилото е гостите да се съобщават поименно.
Депутатите приеха и доклада на ДКСИ за 2011 г.

TRUD, 14092012

0 коментара:

Публикуване на коментар