Американски сайт: Българите не могат да живеят повече така

неделя, февруари 24, 2013 |

  София се опитва да се приспособи към новата икономическа реалност, която не позволява повече да се поддържа широк спектър от държавни социални услуги. Сега България, както и много от европейските страни, трябва да работи за намирането на среден път, който да поддържа устойчиви социални услуги, но процесът вероятно няма да мине без болежките на растежа.

Българският министър-председател Бойко Борисов си отиде, но мерките за икономии останаха. Какво следва? На този въпрос се опитва да намери отговор авторитетният американски вестник "Крисчън сайънс монитър". ''Икономическите злини, които доведоха до оставката му по-рано тази седмица, няма да бъдат решени лесно'', отбелязва изданието.
''Българският парламент прие оставката му, но протестите, които изхвърлиха Борисов от Министерски съвет продължават. Демонстрациите са по-малки, но младите активисти, които участват в тях завяват, че те тепърва се организират. Тяхната цел вече е да настояват за осъществяването на големи социални промени, борба с корупцията и икономическите проблеми, които измъчват България.
Първоначално протестите бяха насочени само срещу високите цени на тока и бедността, но бързо се трансформираха в демонстрации срещу корупцията на правителството на Бойко Борисов.''
"Крисчън сайънс монитър" припомня, че цяла Европа живее под знака на строгите икономически ограничения, които са резултат от дълбоката криза. ''Но тези мерки особено силно се чувстват в бившите комунистически страни, сред които е България. София се опитва да се приспособи към новата икономическа реалност, която не позволява повече да се поддържа широк спектър от държавни социални услуги. Сега България, както и много от европейските страни, трябва да работи за намирането на среден път, който да поддържа устойчиви социални услуги, но процесът вероятно няма да мине без болежките на растежа.
''Трябва да има баланс, в противен случай ние ще бъдем изправени пред революция. Но по отношение на социалната политика, този баланс никога няма да се върне към това, което беше преди десетилетия. Това казвам и на моите студенти", споделя преподавателят по политически науки Емилия Занкина от Американския университет в Благоевград. "Трябва да има пренастройвана на очакванията, но и предефиниране на ролята на държавата", добавя тя.
Хората, които са излезли по улиците в знак на протест, са отчаяни от това, че едни и същи фигури са на власт вече две десетилетия. Активистите обвиняват тази малко подвижна стара гвардия, чийто корени са в миналото и й липсват нови идеи, за много от болестите на нацията.
"Ние не можахме да приключим нашия преход към демократична държава с отворен пазар. Преходът в България се провали", заяви протестиращият Панайот Николов, който наскоро се е дипломирал и работи като стажант. "Аз съм част от новото поколение и ние се пробудихме".
България е най-бедната държава в Европейския съюз. Средният месечен доход е по-малко от 550 долара и не се е увеличавал от години. България беше ударена тежко от глобалната рецесия през 2008, която доведе до намаляване на жизненоважните чуждестранни инвестиции.
България се стреми да укрепи икономиката си чрез редица мерки за строги икономии, включително замразяване на заплатите на държавните служители и забавяне на плащания към частния сектор.
"България е един от примерите, че вие не може да съживите икономиката със строги икономии" , казва Румен Гечев, директор на Центъра за устойчиво развитие към Университета за национално и световно стопанство в София. "За да се възстанови икономическия растеж, вие трябва да насърчавате инвестициите. Няма друг начин. Как ще се стимулират инвестициите със строги икономии? С намаляването на покупателната способност на домакинствата и като не плащате на частните фирми?", категоричен е експертът.
Гечев добавя, че е малко вероятно да има сериозно подобрение в българската икономика, без първо да се намери начин за повишаване на средните доход на гражданите. Проблемът са ниските заплати на фона на покачващите се цени на тока, които удрят толкова много българи.
Живко Христов, който спонтанно е участвал в протестите, заявява, че месечната сметка за ток на неговата баба надвишава нейната пенсия. Той е безработен водопроводчик и споделя, че дори когато има работа, много от клиентите му не могат да се разплатят, защото те просто не разполагат със средства.
"Българският народ е беден и ние не можем да си плащаме сметките", каза той. "Проблемът е, че НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ЖИВЕЕМ ПОВЕЧЕ ТАКА"'', заключава сайтът.