Загреб - основна транзитна точка на оръжейните доставки за бунтовниците в Сирия

петък, март 08, 2013 |


Хърватската столица Загреб е служила в периода ноември-февруари за основна транзитна точка за доставките на оръжия и муниции за бунтовниците в Сирия, в рамките на операция организирана от САЩ.
Ежедневникът „Ютарни лист” твърди, че в посочения период 75 пътнически и товарни самолета на Турция и Йордания са преминали през летището в Загреб. Предполага се, че близо 3 000 тона оръжия и муниции са били прехвърлени с тези полети.
Източник на изданието твърди, че става въпрос както за оръжия, произведени и продавани от Хърватия, така и за въоръжение от Великобритания, която най-открито се застъпва за премахване на оръжейното ембарго за сирийските бунтовници.
Най-често застъпените „артикули” в пратките са 60-мм оръдия и гранатомети. Според „Ютарни лист” САЩ са ангажирали в операцията Хърватия, Саудитска Арабия, Турция и Йордания.
„САЩ организират събирането на въоръжението, Саудитска Арабия гарантира заплащането, а Турция и Йордания осигуряват транспорта на оръжията и мунициите, които са вкарвани в Сирия през йорданска територия”, твърди още неназованият източник на хърватския вестник.
Министерството на външните работи на Хърватия е отказало да коментира пред АФП публикациите.
В края на февруари американският ежедневник „Ню Йорк Таймс” публикува свои разкрития, според които Саудитска Арабия е закупила „огромно количество сухопътни оръжия”, които били част от секретен резерв, останал от времето на конфликтите на Балканите от 1990-те, припомнят наблюдатели.
btv.bg