Турция подготвя нова по - нежна Османска империя

вторник, април 30, 2013 |


Турция усвои Балканите преди пет века със сила. Сега турската сила на Балканите навлиза чрез по-приятелски начин. Това се посочва в анализ на „Вашингтон пост”, посветен на увеличеното влияние на Турция в района на Балканите, особено в Босна и Херцеговина, съобщи Радио свободна Европа в програмата за Македония.
„Турските инвестиции се разшириха на Балканите, даже и до Хърватия и Сърбия, където по-голямата част от населението са християни и на султаните от Истанбул гледат като на окупатори, а не като освободители. Турция също така помогна в разговорите между големите врагове на Балканите. Това увеличаващо присъствие в региона откри на Турция широко поле за влияние в Европа, във време когато са намалени възгледите страната да стане член на ЕС”, коментира вестникът.
„Турските лидери в момента работят за „Нова османска империя, по-нежна”, заявил Амир Зукич, кореспондент на Анадолската агенция в Сараево. По думите му, Турция в момента се опитва да се върне на Балканите през парадния вход.
„Турците смятат, че Босна ще влезе преди тях в ЕС и там виждат моста между двете страни”, заявил Зукич. Вестникът изтъква, че Западните сили особено Германия са за загрижени, че 74 милиона турци ще търсят работа в Европа. Много от европейските представители се питали дали тази мюсюлманска страна принадлежи на Европа, но Босна със сигурност е в Европа.
„За ислямистите връщането на Турция на Балканите е изпълняване на амбициите, но така не мислят сърбите и хърватите, които все още не са забравили 19 век”, заявил журналистът Есад Хечимович от телевизия ОМТ.