Желю Желев: Ататюрк успя там, където комунисти и фашисти не успяха

понеделник, юни 10, 2013 |

Не одобрявам сегашното ни отношение към Македония, каза първият ни демократично избран президент Желю Желев пред водещия Иван Гарелов в ефира на bTV. “Това е фактически позицията на Гърция. Смятам, че тя е първо несправедлива, но най-напред подложат на критика самите механизми.

Името на държавата е свещено право. И изведнъж ЕС по такъв много интимен въпрос, решава на послуша една съседна страна, която не е съгласна и има някакви съображения. И това е причина да поставят под въпрос изобщо правото на Македония да бъде призната като пълноправна достойна за интегрирането страна. Въпросът за името може да решава самият народ, това е свещено право,” смята Желев. 

Според бившия президент няма нищо общо между това, което се случва в Турция и България от края на деветдесетте. Това движение е много интересно, защото Турция се пробуди за по-широка свобода, повече демокрация. “Това, което искат направят с този площад, там леко искаха да избутат и Кемал Ататюрк. А това е самоубийство за всеки турски политик. Ататюрк не е само турски политик, той е от хората, които са променили света. Комунисти и фашисти се провалиха със своите каузи, единствено Ататюрк успя. От мухлясалата продънена Османска империя, той направи просперираща светска страна,” заключи бившият президент.