Цацаров: Сидеров може да бъде арестуван, ако извърши хулиганска проява

четвъртък, юли 11, 2013 |

Волен Сидеров може да бъде задържан, ако извърши хулигански прояви, тъй като Конституцията дава това право. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.
Волен Сидеров много добре знае каква е неговата грешка, каза Сотир Цацаров. Парламентарното му поведение - не прокуратурата - установява правилата за влизане в парламента, дали можеш да влезеш в парламента със законнопритежавано оръжие или не, дали можеш да влезеш в парламента с палка или не, това не го контролираме ние, контролира го самият парламент. Член 69 от Конституцията постановява наказателна неотговорност на народните представители за изказаните от тях мнения, това питащият ме го знае много добре, какво да му отговарям повече, каза Цацаров.
Другият аспект е самият член 70 - наказателна неприкосновеност на народния представител, в случай на осъществени действия, които представляват престъпление. На министъра на вътрешните работи съм разпоредил - в случаите на осъществено подобно поведение, което покрива данните или признаците на квалифицирано хулиганство, което е тежко престъпление, да бъда уведомяван незабавно. Няма да си играем на имунитети или на възбуждане на наказателно преследване. Конституцията дава право лице, при заварено тежко престъпление, което е народен представител да бъде задържано на място. Ако това продължава или се покрият признаците на квалифицирано хулиганство г-н Сидеров ще бъде задържан, след което ще бъде уведомен председателят на Народното събрание и оттам парламентът ще се заеме.
Що се отнася до останалото поведение, да не се окажем в хипотеза, че имаме задържан народен представител и съобщение от мен до г-н Миков, че народният представител е задържан, пък парламентът да се оправя, каза още главният прокурор Сотир Цацаров.
Тъжното в страната е, че трябва да извървиш пътя от министър до обвиняем, за да осъзнаеш, че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не и това, че собствената ти наредба противоречи на Конституцията, обясни още Сотир Цацаров в отговор на въпрос защо Цветан Цветанов се води от място на място и не го допускат да влезе в следствието с кола.
Колко български граждани ги разхождат натам-насам, колко български граждани са били подложени на криминалистична регистрация като криминално проявени лица, благодарение на наредба, която е подписана от едно лице, което сега трябва да спази собствената си наредба, каза Цацаров.
Ако на хиляди хора са повдигнати обвинения и те са преминали тази процедура, какъв е мотивът само на един тази процедура да не бъде приложена и то по норматив, който самият той е създал. Ако осъзнаваш, че собствената ти наредба противоречи на Конституцията, в момента, в който тя засяга собствените ти права, това означава, че не си го осъзнал в момента, в който си я подписал и в момента, в който тя засяга правата на хиляди хора, обясни Цацаров.
„Нека ви кажа - да, катерушка има, да, пързалка има, но да не говорим с факти от делото, а да говорим хипотетично. Ако си представим, че освен кражба на цял такъв комплекс от съоръжения пред един хотел, които полицейски служител е поръчал на криминално проявени лица, да ги преместят пред друг хотел, който е стопанисван от него, ако си представим, че освен катерушки имаме и изнудване, освен изнудване имаме и длъжностно престъпление и стигнем до извода, че съдия е подписал СРС-ата, дали ще опрем само до катерушката", каза още главният прокурор.
Той съобщи още, че е възложил на отдел Инспекторат да направи проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС. Записите са резултат от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат, заяви обвинител № 1.
Ще бъдат проверявани апелативния прокурор на Бургас и окръжния прокурор на Хасково. "Ако за тях се установят нарушения, ще действам съответно правомощията на закона", категоричен е Цацаров.
Той посочи, че решението за член от ВСС се взима от ВСС, прокуратурата няма каквото и да е право да проверява член на ВСС дали е, или не е нарушил етични правила. „На ВСС беше предоставена пълна информация, записите са резултат от СРС, то е по искане на бившата ГДБОП. До 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след 19 април 2013 година са приобщени към делото в прокуратурата", обясни Цацаров.