Една година от атентата на летище „Сарафово“: Юруково ниже тютюн и скърби за Мустафа

неделя, юли 14, 2013 |

"За Мустафа ли питате, не сме го забравили, този ужас е още пред очите ни. Едно е да гледаш бомби по телевизията и тероризъм, друго е да загубиш близък човек. Но животът продължава, трудностите тук на село са големи, мислим само за оцеляването си. Абе живот, трябва някак си да го живеем..."

С тези думи ни посрещат в българомохамеданското село Юруково, което се прочу покрай атентата в Бургас преди една година. Оттук е единствената българска жертва Мустафа Кьосов - 36-годишният мъж, който бе шофьор на автобуса, извозвал от летището израелските туристи. Той бе разкъсан на парчета от адската бомба, взривена на паркинга на летището. След смъртта му едно 10-годишно момиченце остана сираче, една 32-годишна жена - вдовица.

Една година по-късно Емине, съпругата на Мустафа продължава упорито да отказва среща с медии.
Не говори,
не излиза,
не се усмихва
"Животът ни се преобърна на 360 градуса, казва бащата на Емине - Аки Геройски, и спира задавен от сълзи. Не сдържа мъката си. Той е секретар на селското кметство и го намираме на работното му място - малка, тъмна канцелария. Питаме го за живота на дъщеря му след смъртта на Мустафа.
"Последно двамата се видяха пет дни преди атентата, това бяха последните им хубави дни в живота. Тримата изкараха заедно няколко дни на морето в Бургас. Емине и внучката Салихе се прибраха щастливи, пълни с впечатления. Разказа, че правели планове Мустафа да намери друга работа, за да са по-добре и повече заедно... И как си представяте в един слънчев ден да ви съобщят, че любимият ви вече го няма. Избухнала бомба, някакъв там чужденец си водел своя война и нашия Мустафа е убит, разкъсан на парчета...
Това буквално съсипа дъщеря ми, тя месеци наред не говори. И каква е тая война, какъв е смисълът, тероризъм, международни отношения, слушаме някакви такива реплики, а ние не разбираме защо нашето момче да плати с живота си. За какво? Държавата ни се оказа, че не е виновна, защо тогава тези хора водят война на чужда територия, сега говорят че зад атентата стояла "Хизбула". Боже, повярвайте ми, дори не знаем какво е това, но каква ще да е тази кауза, която да позволява невинни хора да умрат и кой ще ги спре. Каква справедливост може някой да намери в отнемането на чужд човешки живот, в разбиването на семейства. От кого да търсим сега възмездие? Следствието не ни е дало отговор, а ние все чакаме ", разсъждава Аки и плаче.
Тероризмът за тази фамилия вече не е просто дума от вестника или телевизора. За тях това е съдба, която цял живот ще ги съпътства. Местните хора казват, че няма никога да забравят онова горещо лято, защото се промъкнала версията , че може и Мустафа да е имал нещо общо с атентата, само защото той е мюсюлманин. Не крият, че това много ги е обидило . Хората тук са чувствителни на теми като
ислямизъм
и джихад
защото станало модерно, щом се каже мюсюлманин, да бъдеш заподозрян. А те никога не са били нито толкова набожни, нито слепи, че да искат лошото на друг.

" Тук хората са като всички българи - казват жителите на Юруково и добавят - имаме мечти, искаме по-добър живот за себе си и децата ни.
"Емине сега е посветила живота си на детето. Салихе е в 6 клас. Пълна отличничка е, тя всичко разбира, но не желае да говори за случилото се и баща си. Идваха психолози, говориха дни наред, накрая ги помолихме да си тръгнат, не помогнаха. Мъката е много голяма, още е много рано и времето не е излекувало раните" продължава Аки.
Родителите на вдовицата живеят през една къща от тази на покойния зет. Емине често ходи при баща си и когато говори, приказките са все за Мустафа. Казва, че го сънува, кога добре, кога с кошмари. Решила е повече да няма личен живот и само да живее за детето си. Това е нейното решение и ние го приемаме и уважаваме, споделя бащата на Емине. Всички разговори в дома на Мустафа са свързани с бъдещето на дъщеричката му, как детето ще се изучи, ще отиде в големия град, ще следва висше образование...
Пред портите на дома на Мустафа все още стои камионът му така, както го е оставил, преди да замине на работа в Бургас. След смъртта му негови приятели веднага отишли с добри оферти до семейството да го купят, за да го махнат и да не им навява спомени, но дъщеричката Салихе викнала, разплакала се и казала - няма да пипате камиона на тате, не го давам. И сега стои като тежка грамада пред къщата, като пазач, който да напомня за себе си. 
Когато Емине и майката на Мустафа разбраха, че журналисти искат да говорят с тях, се скриха и буквално залостиха вратите на дома си. Бабата на Мустафа е 90 -годишна и ни обяснява: "Чедо, мъката им е голяма, не искат изяви, ние така почитаме нашите мъртви..."

И тук, както навсякъде, не всички хора са добронамерени, може би затова и роднините си крият болката. Намерили се такива дето викнали: Ей, тия що пари взеха заради починалия.
Хорската злоба
не ги пожалила
но беднотията в района явно замъглява човещината. Коментират се сумите, които държавата отпусна - 10 хил. лева помощ, а общината и ДПС - 5 хил. лева. За едни е много, за други нищо - това не може да върне човешкия живот, нито да запълни празнината, казват добронамерените.
Съпругата е безработна, а родителите на Мустафа са пенсионери и фамилията сама си знае как се справя. Дошли преди време израелци да почетат Мустафа, дали 2 хиляди лева на детската градина, в която е ходил починалият. Обещали стипендия на дъщеричката му Салихе от 150 долара, но това не се случило, парите така и не били отпуснати. 
Хората си спомнят за Мустафа, че бил млад и отговорен човек, искал земята да преобърне, но да изкарва добри пари, за да може семейството му да живее като белите хора, споделял той. Работата не го плашела, не бил конфликтен - знаел само труд, труд и нищо друго. 
Друг като почине, за три дни мине всичко, а за Мустафа цял месец селото страда, даже музиката в барчетата била спряна, никой не смеел да я пусне, разказват местните. Но животът си продължава... Пред всяка къща деца и баби нижат тютюн, сутрин стават в 4 часа да го берат. 1200 души живеят в якорудското село, но 80% са безработни.

Природата около тях спира дъха на градския човек с красотата си, но те нямат време да я забележат, угрижени в ежедневното си оцеляване.
http://www.trud.bg