Главният мюфтия поиска старата римска баня в Ловеч

понеделник, юли 15, 2013 |

Главният мюфтия иска старата римска баня в Ловеч, съобщи областният управител Милко Недялков.
По думите му отправен бил иск от мюсюлманското изповедание, представлявано от главния мюфтия Мустафа Хаджи, да бъде възстановено на вероизповеданието дворното място с постройката в кв. "Вароша", известно на ловчалии като "турската баня".
В иска се посочва, че той е на базата на нормите в България, според които вероизповеданията е трябвало да поставят такива свои искания до март 2013 г.
Банята в Ловеч съществува от римско време, призната е за паметник на културата няколко пъти. В същото време по сключен договор там е започнал проект с бенефициент Община Ловеч, на стойност 4,5 милиона лева, припомни Недялков.
Срокът на договора е пет години след приключване на дейностите по проекта. Според Недялков този иск може да забави или да спре реализацията му.
Областният управител заяви още, че в своите искови молби упълномощените лица от главния мюфтия се опитват да докажат, че банята е вакъфски имот - бил е благотворителна лечебница и средствата от нея били за религиозни дейности на мюсюлманската общност в града. Доказателства за това обаче нямало.
Областната администрация оспорва твърдението на ищеца, че е собственик на имота, тъй като няма данни, които да показват, че имотът е одържавен и държавата го е взела от този, който претендира, че е негова собственост.
По думите на областния управител след Освобождението имотът е бил използван за хигиенни нужди не само от мюсюлманското население, а от всички, и е бил под ръководството на Общината.
"Оспорваме и факта, че мюсюлманското вероизповедание в България е първоприемник на всички местни мюсюлмански вероизповедания на територията на страната", каза още Недялков. Той и зам.-областния управител Юнал Мъстънов ще търсят начин проблемът да се реши чрез диалог.
vesti.bg